U trendu

Slovenija: Moguća i ograda na granici sa Hrvatskom

 Slovenija ne isključuje mogućnost izgradnje ograde na granici sa Hrvatskom ako joj EU ne pruži dovoljnu podršku na samitu u nedelju, najavio je premijer te zemlje Miro Cerar. 

„Razmatramo i tu mogućnost, ali još nije kucnuo čas. Još se nadamo rešenju na evropskom nivou, ali ako izgubimo nadu, ukoliko u nedelju ne dobijemo dovoljno, sve će biti moguće pošto ćemo biti ostavljeni na cedilu“, izjavio je na javnoj televiziji u noći između četvrtka i petka. 

Ovaj lider političkog centra naglasio je da bi ograda na granici sa Hrvatskom bila poslednje rešenje, između ostalog zbog toga što je teško sprovesti tu zamisao u delo. 

„Granica sa Hrvatskom je dugačka (670 kilometara), i podizanje ograde bi bilo dosta komplikovano, a čak i ako se to učini trebalo bi da je policija i vojska stalno čuvaju da ne bi bilo ilegalnih prelazaka“, kazao je on. 

Slovenija se nada da će na mini samitu EU i Balkana o migrantskoj krizi u nedelju u Briselu dobiti 140 miliona evra, kao i pomoć u logistici i ljudstvu za suočavanje sa prilivom izbeglica. Slovenija se zalaže i za efikasnu kontrolu na ulasku u EU na grčko-turskoj granici, o čemu je među zemljama članicama postignut dogovor, ali realizacije još nema. 

Od 17. oktobra, kada su se usled zatvaranja mađarske granice ka Hrvatskoj migranti preusmerili ka Sloveniji, u tu zemlju je do četvrtka uveče ušlo 38.600 migranata, migranata. Slovenija ima dva miliona stanovnika. 

Mađarska već dugo zastupa tvrd stav u pogledu izbegliče krize, i već je zatvorila granice sa Srbijom i Hrvatskom ogradama. 

Konzervativna ministarka unutrašnjih poslova Mađarske Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) je tokom posete graničnom prelazu Špilje (na nemačkom Špilfeld – Spielfeld), preko kojeg u Austriju dolazi najviše migranata koji su prošli kroz Sloveniju, pozvala EU da „izgradi tvrđavu Evropa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.