U trendu

Slovenija potvrdila zatvaranje granice za ekonomske migrante

Slovenija je zatvorila granicu sa Hrvatskom za ekonomske migrante, a u zemlju pušta samo izbeglice iz ratom zahvaćenih područja na Bliskom istoku, povrtđeno je danas agenciji STA u slovenačkoj policiji.

Kako prenosi slovenačka agencija, policija je odlučila da objavi da Slovenija više ne prima ekonomske migrante pošto Hrvatska nije odgovorila na njen zahtev da primi natrag grupu stranaca za koje se sumnja da su ekonomski migranti koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Poslednjih dana u Sloveniju dolazi sve više osoba za koje se, na osnovu državljanstva, pretpostavlja da su čisti ekonomski migranti, koji u Sloveniji obično ni ne traže azil. U skladu sa propisima EU, njihov ulazak i boravak u Sloveniji je nezakonit, navode u slovenačkoj policiji.

U policiji dodaju da se prilikom registracije migranata proverava njihovo državljanstvo u nacionalnim i međunarodnim bazama podataka i na osnovu toga odlučuje koga će primiti, a koga ne.

Detalji o novim merama, kako navode u policiji, biće saopšteni popodne na redovnom brifingu za novinare državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjana Šefica.

STA dodaje da su se za slične mere kao Slovenija odlučile i Srbija i Makedonija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.