U trendu

Slovenija zatvorila granicu za migrante, Madjarska jača patrole

Slovenija je danas potpuno zatvorila granicu sa Hrvatskom za migrante koji nemaju važeće vize za EU, a Madjarska je pojačala vojne i policijske patrole koje treba da spreče nelegalni ulazak migranata i izbeglica u tu zemlju.

Kako prenosi AP, slovenački premijer Miro Cerar rekao je da je granica sa Hrvatskom zatvorena za migrante bez važećih viza za EU kao i da preko slovenačke granice više neće biti propuštani ni vozovi koji organizovano prevoze izbeglice.

Madjarska je zbog izbegličke krize danas proširila vanredno stanje na teritoriju čitave zemlje što podrazumeva i dodatne vojne i policijske patrole koje će biti angažovane na sprečavanju ulaska migranata.

Ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter rekao je da su te mere potrebne zbog neizvesnosti oko toga kojim će putem krenuti ljudi koji su ostali zaglavljeni na Balkanu nakon što je nekoliko zemalja najavilo da će propuštati samo migrante sa urednim vizama za EU.

Madjarska je prošle godine proglasila vanredno stanje u nekoliko najugroženijih okruga koji su bili direktno na izbegličkoj ruti i podigla ogradu na granici sa Srbijom i Hrvatskom čime je drastično samnjila broj ilegalnih imigranata.

Pinter je kazao da ograda na granici sa Rumunijom za sada nije neophodna jer je Rumunija obećala da će sprečiti prelazak migranata.

Madjarska policija juče je uhvatila 127 migranata koji su prešli mahom preko ograde iz Srbije.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da je zatvaranje zapadnobalkanske izbegličke rute rezultat samita EU na kojem je u ponedeljak „dogovoreno da se zaustavi nelegalna migracija prema centralnoj Evropi“.

Austrijska vlada je pozdravila slovenačku inicijativu ocenivši da će se time odvratiti migranti da krenu ka Evropi, prenela je agencija AFP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar