U trendu

Slučaj „Dikić”: Rade li mediji posao institucija?

Sve što su zvanični organi Crne Gore, Srbije i Rusije saopštili o događajima vezanim za navodne terorističke aktivnosti kriminalne grupe iz Srbije koja je navodno trebalo da izvrši „nezapamćeni zločin u Crnoj Gori” u vreme nedavnih parlamentarnih izbora i kasnije otkrivanje oružja u neposrednoj blizini kuće srpskog premijera Aleksandra Vučića podržava se u provladinim medijima, ali žestoko spore opozicioni mediji, intelektualci i nevladin sektor.

Najkraće rečeno, i dalje se o terorističkim namerama kriminalaca iz Srbije i kasnije otkrivenoj „dvojici ruskih nacionalista” ne izjašnjavaju predsednik države Filip Vujanović, ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, Savet za odbranu ni nadležni skupštinski odbori. Jedino je o svemu znao, kako je to u nekoliko navrata i javno ponovio specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je teroriste pohapsio, a da o tome nikoga iz vrha vlasti nije obavestio.

Na sceni je situacija da provladini mediji vode javnu istragu i saopštavaju ono što bi verovatno kasnijim pojavljivanjem u javnosti trebalo da potvrdi neko iz policije i Tužilaštva, najpre Katnić.

Tako je juče osvanula vest da je Bratislav Dikić pristao da potpiše sporazum o priznanju krivice, to jest bude svedok saradnik, a nju je saopštio, iz „pouzdanih izvora”, javni servis Crne Gore, da bi samo pola sata kasnije istu demantovao Dikićev advokat Branko Anđelić, koji je objasnio da ne postoji zakonska mogućnost da osumnjičeni za terorizam iskoristi tu opciju.

„Ako se izuzmu nagađanja i uverenja direktno dobijena ’iz vrha istrage’, odgovor staje u jednoj reči – nonsens. Važeći ZKP jedino za krivična dela terorizma i ratnih zločina ne predviđa mogućnost zaključenja sporazuma, pa onda brine zbog čega su novinari potrčali da objave ovakvu vest, a da ni od jedne strane učesnice u (nepostojećem) sporazumu ne zatraže odgovor”, rekao je Anđelić.

On dodaje da Tužilaštvo može da prekvalifikuje krivično delo koje je Dikiću stavljeno na teret i da bi on tada mogao da potpiše sporazum o priznanju krivice.

Ali vest o navodnom pokušaju samoubistva Bratislava Dikića, od pre nekoliko dana, ipak nije privukla pažnju pomenutih medija. On je u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija polomio staklo na prozoru ćelije u kojoj se nalazi, nakon čega je, navodno, pokušao da preseče vene.

Upadljivo je, takođe, da je informacije u vezi sa slučajem „Dikić” nemoguće dobiti od nadležnih organa. Organizuju se konferencije za novinare za koje pozive dobijaju samo pojedine redakcije.

Celu priču je, naravno, nemoguće posmatrati bez ovdašnjeg šireg političkog konteksta. Tako se, nakon što je DPS pozvao lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića da objasne kome su pretili haosom u izbornoj noći sa završnog mitinga, oglasio Knežević, koji je poručio da DF prikuplja dokaze o, kako navodi, umešanosti DPS-a u „samoatentat”, a koji će uskoro biti predstavljeni crnogorskoj javnosti.

Advokati Dragan Šoć i Goran Rodić, gostujući na TV Vijesti, izjavili su da sumnjaju u iznesene ocene zvaničnika da je reč navodnom državnom udaru u Crnoj Gori.

„Oružje nije bilo u Crnoj Gori, ništa od opreme nije bilo ovde, ušla je grupa sa namerom da napravi zlo, da krv prolije i pokuša da uhapsi premijera koji o tome nije obavešten. Neko bi mogao da nam da logične, međusobno povezane informacije da bih poverovao u to”, kazao je advokat i nekadašnji ministar pravde u Vladi Crne Gore Dragan Šoć.

On je rekao da je sav slučaj „politički kontaminiran”.

Komentarišući izjavu specijalnog tužioca Milivoja Katnića da premijer Milo Đukanović nije bio obavešten o onome što se sprema, Šoć kaže da to „ne može biti istina, ako li jeste, onda policijski šefovi moraju odmah biti pohapšeni”.

I, na kraju, nikome nije jasno šta je tužilac Katnić hteo da kaže kada je izjavio da su teroristi uhapšeni ispred kuće u Podgorici gde je trebalo da preuzmu oružje i da je Rusija u sve umešana, da bi nakon toga kazao da je oružje uništeno „u jednoj susednoj državi”. Ovim povodom oglasila se i zvanična Moskva, pa je portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio da ruska vlada nije umešana u zaveru protiv Đukanovića.

(Novica Đurić, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.