U trendu

SPC u Crnoj Gori predvodi devastatorske aktivnosti

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo zatražio je danas da se sudi, kako je rekao, kolovođama koji predvode srpske i prosrpske politčke partije i pokrete u pučističkim pokušajima protiv države Crne Gore.

„Sa njima Crna Gora nema budućnost. To treba da je konačno jasno svima. CPC očekuje da konačno nadležni tužilački organi zaštite CPC i njenu imovinu od nasilja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori“, ocenio je Mihailo.

Mihailo je u saopštenju koje je objavila CPC ocenio da SPC u Crnoj Gori na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predvodi „devastatorske aktivnosti“ protiv države Crne Gore.

SPC urušava crnogorsku državnu suverenost, nacionalnost i duhovnost, a „destruktivna misija praćena je i potvrđena ne samo verbalnim terorom, već i konkretnim delima bolje reći nedelima“, rekao je Mihailo.

Mitropolit CPC ocenio je da je „neprkosnoveni anticrnogorski vođa“ sam mitropolit SPC u Crnoj Gori Amflohije koji „organizuje i pokreće ideološki, politički, praktično, a ne samo verbalno, aktivnosti protiv svega što je crnogorsko“.

„U tome naročito dolaze do izražaja njegovi (Amfilohijevi) istupi i akcije protiv emancipatorskih duhovnih i sveukupnih državnih i društvenih pravaca razvoja našeg društva u celini“, ocenio je Mihailo.

Mitropolit CPC je rekao da nedavni protesti opozicionog Demokratskog fronta, na kojima je nastupio i Amfilohije, „potvrđuju da ovaj devastator neće stati u svojoj misiji“, već da naprotiv „on svoju misiju iz dana u dan sve više intenzivira“.

„Brutalni ispadi, verbalni teror, poziv na linč, zabrana slobode kretanja, javnog izražavanja misli, zbora i dogovora, kao i onemogućavanje javnih rasprava, odnosno okruglih stolova u Bijelom Polju i Kotoru 7. i 10. septembra, povodom javne rasprave o aktuelnom Nacrtu zakona o slobodi veroispovijesti u njegovoj i režiji SPC dobili su svoj nastavak i epilog u anticrnogorskim protestima u Podgorici“, ocenio je mitropolit CPC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.