U trendu

Srbi i Hrvati u Vukovaru igrali fudbal za bolesnog mladića

Fudbaleri vukovarskih klubova HNK Vukovar “91, koji ima prefiks hratski i Vuteks Sloga, koji ima naziv srpski, odigrali su humanitarnu utakmicu za pomoć Vasiliju Sentivancu (17), koji je oboleo od akutne leukemije, a igrao je za oba kluba.

Vukovarci su na ovaj način pokazali da njihov grad može da pošalje sasvim drugačiju sliku od onih na koje su navikli, o razbijenim dvojezičnim tablama, međunacionalnim napetostima i stranačkim prepucavanjima.

„Utakmica je organizovana kako bismo pomogli Vasiliju i njegovoj porodici. S njegovim ocem, koji je Srbin po nacionalnosti, godinama sam radio i ova utakmica samo je jedan od rezultata toga prijateljstva. Želimo pomoći koliko možemo tome mladiću koji je igrao za oba kluba“, rekao je inicijator utakmice Davor Tomić, inače učesnik u ratu, za Večernji list.

Dva velika gradska sportska rivala, čije su utakmice uvek značile nešto više, još jednom su odmerila snage, pri čemu nije bio važan rezultat.

Slavko Baketa, voditelj Nogometne škole Mali Vukovarac, koja đeluje pri HNK Vukovar “91, rekao je da je cilj utakmice bio da se pokaže da Vaso nije sam, te da se život mora živeti, i to bez podela.

„U našem klubu nije važno ko je koje nacionalnosti. Svaki naš član je pre svega naš igrač bez obzira radi li se o Hrvatu, Srbinu… Uostalom, tokom godina imali smo više igrača srpske nacionalnosti, a neki su bili i kapiteni“, rekao je Baketa.

Jedan od tih je i Danijel Spasić, koji je pre nekoliko godina bio kapetan HNK Vukovar “91, a danas je kapiten Vuteks Sloge.

„Ovde smo da pomognemo Vasi, a ovo je najmanje što možemo učiniti. Vukovar treba da se ujedini, i to ne samo u ovakvim slučajevima nego i inače u životu. Nije važno ko je što, prošlost je nešto što se dogodilo, ali mi živimo danas za budućnost. Treba da se držimo zajedno kako bi ovaj grad opstao“, rekao je Spasić.

Zamenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček istakao je da je utakmica znak da Vukovar živi normalno, uprkos nizu specifičnosti, te da ima mnogo sličnih pozitivnih primera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar