U trendu

Srbi švercovali Sirijce preko Slovačke

Slovačka policija zadržala je na graničnom prelazu Čunovo kraj Bratislave s Mađarskom 26 izbeglica, među njima i jednu ženu i četvorogodišnje dete, koje su preko Slovačke pokušali da prošvercuju u dva kombija državljani Srbije, saopštio je danas portparol šefa slovačke policije Martin Valdl.

„Stranci su Iračani i Sirijci. Prevozila su ih dvojica državljana Srbije u dva vozila. Momentalno su svi stranci u centrali slovačke policije za strance u Bratislavi. Dalje informacije u ovom trenutku ne možemo da damo“, rekao je agenciji SITA portparol.

Prema nezvaničnim informacijama slovačkih medija, nekima od 26 izbeglica potrebna je lekarska pomoć.

Dvojica krijumčara izbeglica za svakog od njih dobili su oko 400 evra, u veći kombi su strpali 17 izbeglica, u manji devet, a otkriveni su i uhapšeni pošto su policiji njihovi kombiji izgledali sumnjivo.

Slovačka policija pooštrila je poslednjih dana kontrolu na granicama sa Madjarskom, zato što izbeglice sve češće pokušavaju da u Nemačku ili Austriju dopru zaobilazno preko Slovačke i Češke, a tokom vikenda otkrila je nekoliko desetina izbeglica koji su nelegalno pokušali da se prošvercuju preko Slovačke.

„Svi ti slučajevi vezani su za pojačanu kontrolu granica poslednjih sedmica. Nastojimo da minimalizujemo tranzitni tok izbeglica preko Slovačke. Povremeno otkrivamo izbeglice i u drugim regionima Slovačke, tako da smo proširili kontrole na istok dalje i od Šturova“, rekao je danas slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.