U trendu

Srbija nema nameru da pristupi bilo kom vojnom savezu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija nema nameru da pristupi bilo kom vojnom savezu, ali da će nastaviti da podržava mirovne operacije Ujedinjenih nacija (UN) i Evropske unije (EU).

„Srbija nema nameru da pristupa bilo kom vojnom savezu, da sa bilo kojim vojnim savezom u svetu ima zajedničke akcije. Srbija će i dalje nastaviti da podržava mirovne operacije UN-a i EU“, kazao je Nikolić u Sarajevu na konferenciji za novinare posle sastanka regionalnih lidera Procesa „Brdo-Brioni“.

On je dodao da su lideri zemalja regiona pokazali razumevanje za takav stav Srbije, a kako je ocenio to što medju zemljama regiona postoje razlike u pogledu članstva u NATO je stvar svake države ponaosob.

Nikolić je kazao da će Srbija nastaviti da učestvuje u Procesu „Brdo-Brioni“, kao što i Vlada Srbije iskreno učestvuje u procesima koji su proistekli iz te inicijative.

„Uz sve problem koje Evropa ima, a koji su preneti na naše medjusobne odnose, ove sastanke ne treba prekidati, na njima treba insistirati. Današnji skup doneo je novi kvalitet – otvoreno smo razgovarali o onome što nas pomalo deli, što nas pomalo svadja, što jedni drugima zameramo“, rekao je on i dodao da Srbija iskreno želi da postane članica Evropske Unije (EU) i da ispunjava uslove koje se pred nju postavljaju.

Prema njegovim rečima, Srbija je zamerila Hrvatskoj što je odmah na prvom poglavlju iskazala želju da pokaže kako Srbija nije spremna da postane deo EU.

„Mislim da ćemo to otkloniti u direktnim razgovorima i unapred ćemo o tome razgovarati kako se ne bi stvarao utisak da države koje su poslednje ušle u EU žele i same da zaustave proces prošenja, mada se i kod samih osnivača EU pojavio zamor u proširenju“, naveo je predsednik Srbije.

Sumirajući sastanak regionalnih lidera Procesa „Brdo-Brioni“, on je ocenio da je to bila prilika za postizanje zajedničkog dogovora oko problema koji se tiču svih zemalja Balkana, dodajući da je lično insistirao da zemlje koje su u procesu pridruživanja EU zajednički iskazuju svoju želju da postanu članice EU i da zajedno deluju na tom putu.

Nikolić je kazao da Srbija ima i poglavlje 35 (normalizacija odnosa sa Kosovom), koje je, kako je ocenio, problem ne samo za nju već i za EU koja je to poglavlje osmislila.

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo rezultatima sastanka regionalnih lidera – zajedničkom usaglašenom izjavom, a kako je dodao Srbija će veoma rado učestvovati i na sledećem sastanku regionalnih lidera Proces „Brdo-Brioni“, koji će se održati sledeće godine u Makedoniji.

U parlamentu Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak regionalnih lidera kojem su, osim članova Predsedništva BiH, koji su organizator skupa, prisustvovali predsednici Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.