U trendu

Stotine izbeglica savladale policiju i ušle u Makedoniju

Stotine izbeglica, među kojima je veliki broj Sirijaca, prodrle su danas iz Grčke u Makedoniju, savladavši policiju raspoređenu na granici, javlja izveštač agencije Frans pres.

Stotine izbeglica uspele su da pređu preko bodljikave žice i probiju se kroz kordone pripadnika snaga bezbednosti koji su bacali šok bombe da bi ih zaustavili.

Oko 2.000 izbeglica koji žele da stignu u Zapadnu Evropu, od četvrtka su na ničijoj zemlji između grčkog sela Idomeni i Đevđelije u Makedoniji.

Agencija AP javlja da je nekoliko ljudi danas povređeno kada je policija pokušala da ih spreči da pređu granicu.

Kako navodi agencija AP, haos je nastao kada je policija odlučila da dozvoli maloj grupi izbeglica s malom decom da pređu granicu. Potom su na policijski kordon naleteli drugi migranti. Mnoge žene, od kojih je najmanje jedna trudnica, i deca, pali su na zemlju, i izgledalo je kao dao su se onesvestili, navodi izveštač agencije AP.

U Makedoniji je od četvrtka proglašeno vanredno stanje uz južnu i severnu granicu sa Grčkom i Srbijom, a kod graničnog prelaza Đevđelija došlo je juče i do sukoba policije i migranata koji su pokušavali nasilno da uđu u Makedoniju.

Makedonija je noćas propustila jedan broj izbeglica.

Agencije javljaju da su uslovi na granici rapidno pogoršavaju. Mnoge nove izbeglice pristigle su jutros,  a oni koji su tu bili noćas, proveli su hladnu, kišnu noć bez zaklona i bez hrane.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) pozvala je makedonske vlasti da otvore granicu i da pomognu najugroženijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar