U trendu

Strane agencije: U Hrvatskoj može doći do trećih izbora

Svetske agencije ocenjuju da je trka između HDZ-a i Narodne koalicije predvođene SDP-om na prevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj „tesna“ uz zaključak da će formiranje koalicija trajati duže a možda i dovesti do novih, trećih izbora, prenose mediji u Srbiji.

Rojters prenosi da je jasno da će se neizvesnost nastaviti kao i da će budućoj koaliciji verovatno nedosajati čvrst mandat kako bi sprovela bolne mere i restruktuiranje koje od Hrvatske traži EU.

Kako ni jedna stranka nije dobila apsolutnu većinu, Rojters ističe Most kao mogućeg koalicionog partnera HDZ-a ili Narodne koalicije.

Agencija ističe da buduću vlast čeka težak oporavak „jedne od najslabijih evropskih ekonomija“ i dodaje da su stranke izašle na izbore sa vrlo malo konkretnih predloga o tome kako zamišljaju da ispune obećanje da Hrvatima omoguće bolji standard.
„EU želi da najmlađa članica smanji javni dug, predviđen deficit i poboljša poslovnu klimu.Koaliciona vlada koja se oslanja na male, populističke stranke, mogla bi da izbegne takve mere“ zaključuje se u tekstu Rojtersa, prenosi Hina.

AFP predviđa da će biti potrebno više nedelja do konačnog rešenja ko će voditi Hrvatsku, s obzirom da ni jedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu.
„Manje od godinu dana od prošlih izbora, očigledno se 3,8 miliona glasača umorilo“ komentariše AFP slabu izlaznost na izbore.

Francuska agencija navodi i da će sledeća vlada biti „jednako krhka kao i prethodna“ kao i da će „teško dostići legitimitet da bi izvukla zemlju iz političke i ekonomske krize“.
„Bilo da se radi o Milanoviću ili o Plenkoviću, buduć šef vlade izložen je međustranačkim svađama, suočen sa ekonomskom krizom i nezaposlenošću od 13 odsto- koja pogađa trećinu građana mlađih od 25 godina“, navodi AFP.
AP takođe govori o izjednačenim rezultatima koji će, kako ocenjuje, produžiti političku neizvensot u najmlađoj članici EU.

I nemačka agencija DPA predviđa nastavak neizvesnosti, prenosi Hina.
Ova agencija ističe da su Hrvati pokazali apatiju i nezadovoljstvo političarima držeći se danas podalje od birališta.

Blumberg takođe prenosi da će rezultat naterati HDZ i SDP da ili stvore veliku koaliciju ili potraže trećeg partnera poput Mosta.
„Slede nedelje političkog natezanja što može da dovede do trećih izbora“ prenosi Blumberg.
Portal Politiko „ne vidi kraj političkoj neizvesnosti“.
„Još jedni prevremeni izbori u najmlađoj članici Evropske unije su mogući što bi uticalo na sprovođenje reformi koje imaju za cilj da se ojača ekonomija nakon šest godina recesije“ piše Politiko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.