U trendu

Sud odlučuje o kauciji u nekretninama za Zdravka Mamića

Zagrebački Županijski sud odlučuje danas o predlogu nekretnina koje je izvršni predsednik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić ponudio kao kauciju za izlazak iz istražnog zatvora u kom je zbog sumnje u višemilionske malverzacije.

Sud je ranije odlučio da Mamić može da izadje iz pritvora ukoliko uplati kauciju od 14 miliona kuna (1,8 miliona evra), a on je preko advokata poručio da neće ponuditi gotovinu već da će ponuditi nekretnine prijatelja.

Mediji navode da će nekretnine kao zamenu za kauciju u vrednosti od četiri miliona kuna, koliko mu je sud odredio, ponuditi i njegov sin Mario Mamić, kao i istarski preduzetnik Sandro Stipančić.

Drugi osumnjičeni preduzetnik Igor Krota zasad nije ponudio kauciju koja u njegovom slučaju iznosi dva miliona kuna.

Ročište je počelo jutros, a na odluku suda moguća je žalba, pa se ne očekuje da osumnjčeni izadju iz pritvora ove sedmice, čak i da sud iz prve prihvati nekretnine kao zamenu za određene kaucije.

Po prijavi Samostalnog sektora za otkrivanje poreskih prevara, Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pokrenula je novu istragu protiv Mamića i ostalih zbog „zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja“.

Sumnja se da su Mamić i ostali preko of-šor firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od deset miliona evra i pola miliona funti. U tom slučaju, osumnjičen je i izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Damir Vrbanović, ali njemu nije odredjen pritvor.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora izmedju Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinama potpisivali Mamić i Vrbanović.

Protiv čelnika Dinama, Zdravka i njegovog brata Zorana Mamića, koji je trener Dinama, letos je pokrenuta istraga zbog sumnje da su utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštetili za gotovo 118 miliona kuna (15, 6 miliona evra), a državni budžet za oko 12 miliona kuna (1, 6 miliona evra).

Tom istragom su obuhvaćeni i izvršni predsednik HNS Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

Braća Mamić i Vrbanović su zbog istrage završili u pritvoru iz kojeg su pušteni sredinom jula kada su uplatili kauciju za odbranu sa slobode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.