U trendu

Sudjenje lideru SDSM u slučaju Potkup ponovo odloženo

Krivični sud u Skoplju ponovo je danas odložio ročište u slučaju „Potkup“ u kojem je predsednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev optužen da je kao gradonačelnik Strumice tražio mito.

Sudija Dijana Gruevska Ilievska je novo ročište zakazala za 2. decembar, ali je odredila i alternativni rok 20. decembar zbog zahteva Zaeva da se sudjenje produži nakon završetka vanrednih parlamentarnih izbora  11. decembra na kojima učestvuje.   

Ročište je odloženo jer nisu došli advokati Zorana Zaeva, koji je nakon odlaganja rekao da je njegov branilac Vane Andrejev, koji je najavio da će da stići, imao problem sa vozilom. Druga dva advokata Zaeva su bili odsutni iz zdravstvenih razloga.

Na današnje ročište došao je strumički biznismen Ivan Nikolov koji tvrdi da je Zaev, kao gradonačelnik Strumice, tražio 163.929 evra za privatizaciju gradjevinskog zemljišta ili dva evra po kvadratnom metru. Zaev je više puta izjavio da je „celo vreme (njihovog razgovora koji je Nikolov tajno snimao) bio svestan da biznismen pokušava da ga namesti“ i podneo je krivičnu prijavu protiv njega.

Sudjenje u slučaju „Potkup“ počelo je 25. januara, ali su ročišta do sada više puta odlagana. Dva puta je odlagano zbog službenih putovanja Zorana Zaeva, a jednom zbog nedolaska advokata. Sudjenje u tom slučaju je odugovlačila i opšta abolicija predsednika Makedonije Djordja Ivanova na čijem je spisku za pomilovanje bio i Zaev.   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar