U trendu

Sutra u Banjaluci otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije

Obnovljena banjalučka Ferhat-pašina džamija, srušena 7. maja 1993. godine, sutra će biti svečano otvorena.

Ceremoniji otvaranja obnovljene džamije prisustvovaće mnogobrojne zvanice iz regiona i sveta, a očekuje se da će skupu prisustvovati nekoliko desetina hiljada ljudi.

Svečanost će obezbedjivati jake policijske snage i sutra će u Banjaluci biti povećan stepen bezbednosti.

Na svečanosti otvaranja Fehat-pašine džamije očekuje se obraćanje predsednika RS Milorada Dodika, predsedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Za praćenje dogadjaja akreditovano je 280 novinara.

Poglavar IZ BiH Husein Kavazović rekao je da sutrašnji dan treba da bude podsticaj za sve u BiH.

„Kada bismo mogli datume rušenja Ferhadije, pravoslavnog hrama u Mostaru i samostana u Derventi proglasiti danima nacionalne tragedije, pokazali bismo da se nešto u nama promenilo, pa bismo onda mogli govoriti da smo postali odgovorniji“, rekao je Kavazović za banjalučke Nezavisne novine.

Navodeći da nije postojao nijedan razuman razlog da Banjaluka bude osramoćena rušenjem Ferhadije, on je istakao da većina gradjana to nikada neće moći razumeti, kao što ni inspiratori tog rušenja nikada neće moći objasniti svojoj deci zašto su to učinili.

Ferhat-pašina džamija, izgradjena 1579. godine u otomanskom stilu, srušena je 7. maja 1993. godine. Uvrštena je na listu spomenika svetske baštine Uneska.

Tokom rata u Banjaluci je srušeno još 15 džamija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.