U trendu

Svilanović dobitnik nagrade Elmer Hantos

Centralnoevropska fondacija (CEF) dodelila je generalnom sekretaru Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goranu Svilanoviću nagradu Elmer Hantos za napore uložene u unapredjenje saradnje u regionu, saopštio je danas RCC.

Nagrada nazvana po madjarskom ekonomisti koji se zalagao za ekonomsku saradnju u Podunavlju, dodeljena je Svilanoviću za napore koje je uložio na unapredjenju saradnje u regionu u svojstvu generalnog sekretara RCC, navodi se u saopštenju te organizacije.

U saopštenju se dodaje se pritom uvažava i Svilanovićev rad kao ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore (2000-2004), predsedavajućeg Prvog radnog stola za demokratizaciju i ljudska prava (2004-2007) Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu i člana Visoke nadzorne grupe Pakta stabilnosti, kao i koordinatora ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS-a (2008-2012).

CEF je pohvalio Svilanovića za njegov rad i aktivnosti u okviru RCC na unaprijedjenju saradnje i integracije jugoistočne Evrope i promociji razvoja u regionu, navodi se u saopštenju i dodaje da se to „odlično uklopilo“ sa ciljem CEF-a za unapredjenje ekonomske saradnje u centralnoj i istočnoj Evropi.

„Saradnja izvan granica, političkih razlika i različitih gledišta je prirodno stanje. Promocija regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, regionu iz koga dolazim, kao i unutar centralne i istočne Evrope, predstavlja izazov, ali isto tako i zadovoljstvo, znajući koliko zajedničkih interesa imamo, koliko toga delimo, ali i koliko toga možemo naučiti jedni od drugih“, rekao je Svilanović i zahvalio na ukazanoj časti.

Nagrada će Svilanoviću biti uručena na zvaničnoj ceremoniji u maju 2017. godine u Beogradu.

Madjarski ekonomski stručnjak Elmer Hantos (Elémer) zalagao se za uspostavljanje ekonomske i trgovinske unije zemalja Podunavlja.

Hantos je osnovao ekonomske institute u Beču, Budimpešti, Brnu i Ženevi.

Nagrada koja nosi njegovo ime dodjeljuje se godišnje, osobi, osobama ili organizaciji za izvanredna dostignuća na unapredjenju ekonomske saradnje u centralnoj i istočnoj Evropi.

Nagradu dodeljuje Centralnoevropska fondacija iz Ciriha, a medju prethodnim laureatima su madjarki pisac i disident Djerdj Konrad, poljski publicista i disident Adam Mihnik, austrijski političar Erhard Busek i češki pisac, disident i predsednik Vaclav Havel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar