U trendu

Svilanović: Region – jedno tržište, jedna ekonomija

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović rekao je da bi Evropska unija (EU) trebalo da počne pregovore sa svim zemljama regiona i da bi region u tim pregovorima trebalo da se predstavi kao „jedno tržište, jedna ekonomija“.

U intervjuu za Novi magazin Svilanović je rekao da RCC želi da ostvari ideju „jedan region – jedna ekonomija“ i kad je reč o romingu i kad je reč o automatskom priznanju diploma kako bi se stvorilo jedinstveno tržište rada.

„Radimo na tome da se ovaj region u pregovorima predstavi – ne možda u potpunosti kao jedno tržište, jedna ekonomija – ali što bliže tome. Pojedinačno smo mali i kad je reč o privlačenju investicija i izvoznom potencijalu. Ne možemo da iskoristimo ni ono što nam se pruža, recimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, gde bi region mogao zajednički da se pojavi na tom tržištu. Savet je zato posvećen povećanju nivoa harmonizacije kao dela procesa pregovora sa EU“, dodao je.

Svilanović je ocenio da bi otvaranje pregovora bilo „ključni razvojni element“ u svakoj zemlji regiona. Ponovio je da u procesu proširenja EU nakon ulaska Hrvatske, ne formalno, ali praktično važe neka druga pravila za članstvo.

„Formalno je isto, pravila iz Kopenhagena i dalje važe i za Srbiju, i za Bosnu i Hercegovinu, i za Albaniju. Razlika je u tome što je EU drugačija, veoma je uzdrmana“, rekao je Svilanović i kao razloge zbog kojih je počeo proces redefinisanja EU naveo finansijsku i ekonomsku krizu, migrantsku krizu i Bregzit.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Svilanović je ocenio da je to“istorijski proces“ koji ne treba potcenjivati i „možda najveće dostignuće“ vlade koju vodi Aleksandar Vučić.

„Bila je potrebna politička hrabrost da se udje u dijalog koji će trajati i koji će olakšati proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. To važi i za Kosovo, da se razumemo. Neke teške odluke su donete, još neke će morati da budu donete, ali to je prekretnica“, rekao je Svilanović.

Dodajući da je vladavina prava nešto što definiše društvo i omogućava mu da preraste u državu, Svilanović je rekao da „kad je reč o Srbiji, ovaj dijalog je jedan od elemenata kojima se mi redefinišemo i ponovo definišemo državu“. „To boli, i boli mnogo, ali, sa druge strane, nema govora da se na bilo koji način potceni ovo što se sada radi“, dodao je.

Svilanović je rekao da je pitanje Kosova postojalo i kada je on bio ministar spoljnih poslova, ali da je tada jedina tema bio Hag. „Taj deo je završen i napravljen je prostor da se rešavaju neke druge stvari – otvaranje poglavlja, dijalog s Kosovom, pa – što me raduje – zapošljavanje, investicije“, naveo je bivši šef diplomatije u intervjuu za Novi magazin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.