U trendu

Tek izabranog ministra obrazovanja optuÅžuju za plagijat

Hrvatska je dobila novu vladu na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je u tom svojstvu danas u Briselu, gde prisustvuje Samitu ÅĄefova drÅžava i vlada zemalja članica EU, dok mu kod kuće ne prestaju napadi na ministra nauke i obrazovanja Pava BariÅĄića, koji praktično joÅĄ nije ni preuzeo duÅžnost.

O BariÅĄiću su se ovih dana oglaÅĄavali mnogi pojedinci i mediji u negativnom kontekstu, pa se čini da je on naslabija karika u Plenkovićevoj vladi, a među najozbiljnijim optuÅžbama bila je ona da je plagirao stručni rad, prenela je HRT.

Iako ga je Dragan Primorac smenio nakon ÅĄto je otkriveno da je pokuÅĄao dvostruko da naplatiti dnevnice, BariÅĄić tvrdi da nikada u Åživotu nije dvostruko naplatio nalog ili dnevnice.

Nedeljnik Novosti je otkrio prijavu protiv novog ministra jer je u radu navodio rečenice drugih autora bez citiranja, no te optuÅžbe BariÅĄić opovrgava.

BariÅĄić najavljuje konferenciju za novinare na kojoj će, kako kaÅže, odbaciti niz optuÅžbi izrečenih na njegov račun, a u međuvremenu novinarima u Zagrebu je rekao da ih apsolutno sve odbacuje.

Pava BariÅĄića, naučnog saradnik sa Instituta za filozofiju u Zagrebu, kojem je Andrej Plenković odlučio da poveri resor obrazovanja i nauke znanosti, kritikovao je juče na Saboru SDP-ovac ÅŊeljko Jovanović.

Jovanović, koji je bivÅĄi ministar obrazovanja, rekao je da je BareÅĄić otpuÅĄten s pozicije direktora Instituta za filozofiju zbog finansijskih netransparentnosti, razreÅĄen s pozicije pomoćnika ministra nauke 2006. zbog dvostrukih dnevnica i slučaja o kojem je 2008. pisao Jutarnji list, da je BariÅĄić predavao 19 univerzitetskih kolegija na na četiri fakulteta.

Da afere koje se vezuju za novog ministra obrazovanja treba raÅĄÄistiti, smatraju i ostali bivÅĄi ministri u tom resoru.

„Grozno mi je kada čujem da se afere koje zvuče straÅĄno opravdavaju domoljubljem i evropejstvom. Nedovoljno je reći da ih odbacuje, afere se trebaju raÅĄÄistiti“, rekao je bivÅĄi ministar Hrvoje Kraljević.

Izbor Pave BariÅĄića ne smatra pogodnim ni Gvozden Flego, s obzirom na to da je, kako kaÅže, povezan s brojnim skandalima – od optuÅžbi za finansijske malverzacije do prijave za ključni akademski prekrÅĄaj, plagijat.

„A s obzirom na to da HDZ u svojim redovima ima znatno kompetentnije osobe za taj strategijski posao, otvara se bojazan da su duÅžnosti u Ministarstvu nauke opet sredstvo za zadovoljavanje nekih interesa mimo supstancijalnih potreba nauke i obrazovanje“, kaÅže on, za Jutarnji list.

Juče je u javnost procurela i prijava protiv Pave BariÅĄića, koju spominje Flego, a odnosi se na plagiranje viÅĄe delova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u članku objavljenome u časopisu Synthesis Philosophica.

Prijava datira iz februara 2011, potpisuju je četiri profesora i naučnika (Tomislav Bracanović, Pavel Gregorić, Tomislav Janović i Davor Pećnjak), a osim Odboru za etiku i nauku, adresirana je na 20 adresa hrvatskih akademskih institucija te Ministarstvo nauke.

„Do danas nismo dobili odgovor“, potvrdili su podnosioci te rijave.

Predsjednik Odbora za etiku u nauci, akademik Vlatko Silobrčić, tvrdi da u rukama nije imao taj predmet, budući da je predsednik Odbora postao pre dve godine.

O izboru BariÅĄića akademik Silobrčić pak kaÅže:

“ Ako postoji i najmanja sumnja za nekoga ko ide na javnu funkciju, onda se on ne moÅže prihvatiti te javne funkcije dok sumnje nisu otklonjene“.

Smeta mu, rekao je, i to ÅĄto se o ministru obrazovanja odlučivalo u zadnjem trenutku kao da su nauka i obraxovanje u Hrvatskoj „najuređenija oblast na svetu pa je ministar neka nevaÅžna figura“.

S druge strane. BaroÅĄoć je juče optimistično najavio da Åželi da nastavi započete reforme u obrazovanju.

“ Učinjen je ogroman napor u proteklom razdoblju. Obrazovna reforma jedan je od ključnih prioriteta. Spreman sam računati na sve koji su radili na tome“, rekao je BariÅĄić.

U odbranu BariÅĄića na Saboru je stao i Plenković, koji je rekao da je BariÅĄić dobar „domoljub i evropejac“ i da veruje da će on biti dobar ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoÅĄalji komentar