U trendu

Tragična sudbina Hrvata u Kairu: Kako je otet i ubijen Tomislav Salopek

Islamska država objavila je danas da je ubila otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, tri nedelje nakon što je iz svog automobila otet u blizini Kaira.

Prva vest o otmici objavljena je 24. jula kada je francuska agencija France presse izvestila da su nepoznati napadači oteli u Egiptu hrvatskog državljanina koji je u toj zemlji radio za francusku kompaniju, što je potvrdilo i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Tada je objavljeno da je T.S. (1984.) otet 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana grupa koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom pravcu.

Takođe je istaknuto da je identitet otmičara nepoznat, a iz vladinih izvora rečeno je da nema zahteva za otkupninom.

Desetak dana o sudbini otetog Hrvata ništa se nije znalo, a onda se 5. avgusta na internetu pojavio video snimak u kojoj Islamska država preti da će ga pogubiti ako se u roku od 48 sati ne ispuni njihov zahtev i oslobode „muslimanske žene“.

Muškarac se sam predstavio kao Tomislav Salopek i pročitao zahtev otmičara. Na snimku koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca s nožem ruci. Salopek čita s lista papira da će ga otmičari ubiti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhapšene „muslimanke“.

„Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske“, rekao je Salopek odeven u odeću karakterističnu za zatvorenike IS-a. Dodao je da je oženjen suprugom Natašom i ima dvoje dece i da radi za francusku grupu CGG. Potvrđuje da su ga 22. jula oteli gerilci egipatskog ogranka IS-a „Pokrajina Sinaj“ i da žele da ga razmene sa muslimankama u egipatskim zatvorima.

„To se mora ispuniti u roku od 48 sati, a u suprotnom će me vojnici Pokrajine Sinaja ubiti“, rekao je Salopek.

Odmah je krenula diplomatska inicijativa sa hrvatske strane koja je u saradnji sa egipatskim kolegama krenula u potragu za otetim Salopekom. Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova otputovala je, zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom, u Kairo gde je razgovarala sa egipatskim kolegom Salehom Šukrijem. U međuvremenu je u petak istekao 48-satni ultimatum otmičara, ali o Salopekovoj sudbini ništa se nije znalo.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je sa egipatskim predsednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem i par dana kasnije izjavila da nastavlja borbu za oslobađanje Tomislava. Salopekov otac apelovao je na otmičare da ga puste rekavši da je „Tomislav u Egipat došao samo da bi zaradio za hleb“. Zagrebački muftija Aziz Hasanović i mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj pokušali su da pomognu svojim pozivima verskim i državnim institucijama u Egiptu. Međutim, analitičari Igor Tabak i Mate Laušić, s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu bili optimisti i isticali su da je Hrvatskoj ostalo vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Ministarstvo je svakoga dana od objave video snimka isticalo da ubrzano radi na lociranju Salopeka, zajedno sa egipatskim službama, ali da detalje ne može iznositi u javnost. Novih vesti o Salopeku nije bilo nedelju dana sve do danas kada je IS objavio da ga je pogubio odsecanjem glave.

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubistvo, ako se potvrdi, prvo je ubistvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu, prenose hrvatski mediji.

Priključite se diskusiji o Tomislavu Salopeku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.