U trendu

Trampov čovek odlaže ratifikaciju protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u

Predsednik američkog Komiteta za spoljne poslove Bob Korker ne gleda blagonaklono na članstvo Crne Gore u NATO-u, zbog čega se odlaže ratifikacija protokola o pristupanju.

Član američkog Komiteta za spoljne poslove Bendžamin Kardin kazao je za vašingtonski list „Rol Kol“ da od republikanaca zavisi da li će Kongres ratifikovati protokol.

„Čelnici republikanaca treba da odluče da li će ovaj saziv Kongresa usvojiti protokol. Pristupanje Crne Gore ne treba da bude kontroverzno, još uvek imamo vremena da to uradimo u ovom sazivu. Ako to ne učinimo, igramo naruku Vladimiru Putinu“, rekao je Kardin.

On je ovu izjavu za „Rol Kol“ dao istog dana kada je Korker posetio „Trampovu kulu“, sedište biznisa Donalda Trampa, novoizabranog američkog predsednika, koji je, kako navodi vašingtonski list, izrazio želju za bližim odnosima sa Rusijom.

Korker, republikanac iz Tenesija, bio je jedan od kandidata za poziciju državnog sekretara u Trampovoj administraciji, prenosi portal In4s. Ipak, republikanski senator Džon Mekejn rekao je da on želi da se ratifikacija pristupanja Crne Gore NATO-u završi ove godine.

„Nisam imao priliku da razgovaram sa Korkerom, ali se nadam da možemo delovati što pre“, rekao je Mekejn. Demokratski senator Kris Kuns rekao je da ne zna razlog zbog kojeg Korker odlaže usvajanje protokola koji je odlazeći predsednik SAD Barak Obama dostavio Senatu.

Vašingtonski list navodi da iz Korkerovog kabineta nisu dobili odgovor zbog čega se proces odlaže. Navodi se i da su izvori iz Demokratske stranke označili Korkera kao osobu koja je direktno odgovorna za odlaganje, dodajući da je jedan od demokrata rekao da je Korker napustio sednicu na kojoj je trebalo da se razmatra Protokol.

Ovaj list navodi i da Trampov tim za tranziciju vlasti nije odgovorio da li će budući predsednik SAD podržati prijem Crne Gore u NATO pre nego on stupi na dužnost 20. januara, kao i da Bela kuća nije odgovorila da li su dali pristanak za odlaganje ratifikacije protokola.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.