U trendu

Treba razmiĆĄljati o smeni Dodika

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da treba razmiơljati o smeni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama protiv Dodika zbog odrĆŸanog referenduma o Danu republike, Incko je za televiziju N1 rekao da o opciji smene „treba razmiĆĄljati“.

„Ja sam rekao za jedan američki časopis da o smeni Dodika treba razmiơljati. Osim Rusa, svi su tamo dali podrơku mom izveơtaju, gde sam tvrdio da je referendum ilegalan. Tu sam dobio jasnu podrơku, to je poruka da treba poơtovati Ustav“, rekao je visoki predstavnik, koji je proơle nedelje podneo izveơtaj o stanju u BiH pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Incko je naglasio da je njegova duĆŸnost, kao visokog predstavnika, da ukazuje na nepoĆĄtovanje Ustava.

„Srbi su fini ljudi, ali ako se neko ogreĆĄi o Ustav, ja to moram reći, na takvoj sam poziciji“, rekao je Incko. On je zadovoljan reakcijama koje je njegov izveĆĄtaj izazvao u Savetu bezbednosti UN.

„Zadovoljan sam onim ĆĄto sam video u Njujorku. Izglasana je rezolucija, Rusi su glasali za nju, i biće produĆŸetka misije Euforovih snaga ovde. Rusi su me napali da sam jednostran i da sam protiv Srba, ĆĄto nije tačno“, naveo je Incko.

Prema njegovim rečima, u BiH ima pozitivnih elemenata i ta zemlja moĆŸe raditi na tome da bude kandidat za članstvo u EU. Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

â€žĆœivot građana je ostao isti, ali BiH je sada odlučila kakav će pravac imati u budućnosti“, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Govoreći o politici SAD prema BiH posle pobede republikanskog kandidata Donalda Trampa, Incko je ocenio da bi „bilo bi dobro da je Hilari Klinton pobedila, jer poznaje ovu zemlju“.

„Ne treba se zavarati. Ima drugih tema, BiH nije prva tema tamo. Mislim da Amerika ima interes za mir u svetu i sigurno će BiH u tom smislu dobiti adekvatnu podrĆĄku“, rekao je on.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.