U trendu

Trvenja Zagreba i Beograda štetna za obe strane

Najnovija sporenja srpskih i hrvatskih političara „apsolutno su nepotrebna, kontraproduktivna i štetna za obe strane“, ocenio je bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

„Slažem se s tezom da protagonisti toga prepucavanja i uzajamnog optuživanja imaju u prvom redu u vidu ‘domaće potrebe’, to jest da su njihove izjave namenjene unutrašnjoj političkoj sceni, ali trebalo bi shvatiti da su i takve izjave potencijalno vrlo štetne i da mogu biti i te kako opasne“, rekao je Mesić za beogradski „Nedeljnik“.

On je ocenio da će „ratne sekire biti zakopane“ kada se svi, i u Hrvatskoj i u Srbiji, „suoče sa istinom o prošlosti, u prvom redu svojoj“, i da je to osnovni uslov da prestane širenje predrasuda „o drugima“, kao i širenje „legende o vekovnom neprijateljstvu, što je notorna laž“.

„Hrvatska ne rehabilituje nacizam, fašizam i ustaštvo. Hrvatska to i ne sme, jer je u ustavu zapisala da je sagradjena i na temeljima antifašizma. S druge strane, da me ne biste pogrešno razumeli, bilo je u poslednje vreme poteza koji u najmanju ruku opravdavaju ocenu o neprihvatljivom tolerisanju ponašanja onih kojima je ustaška paradržava i danas ideal“, rekao je Mesić.

On je kao „zabrinjavajuće“ ocenio to što na takvo ponašanje nisu reagovale ni vlast, ni opozicija.

„Ovi koji forsiraju ustašonostalgiju, koji zagovaraju ustaški pozdrav i pokušavaju veličati ustaše i njihov režim, oni izdaju (prvog predsednikasamostalne Hrvatske Franju) Tudjmana. Znam da im neće biti drago to čuti, ali baš je tako. Oni izdaju Tudjmana“, rekao je Mesić.

On je još rekao da Vatikan, zbog osetljivosti pitanja u vezi s nekadašnjim zagrebačkim nadbiskupom, u vreme ustaške Nezavisne Države Hrvatske, kardinala Alojzija Stepinca, neće žuriti sa odlukom o njegovom proglašenju za sveca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.