U trendu

Turski ambasador, ipak, nije otišao bez pozdrava

Ambasador Turske u Hrvatskoj Ahmet Tuta napustio je Zagreb još 27. avgusta, samo 12 dana nakon što je dobio depešu iz Ankare da odmah napusti hrvatsku prestonicu, piše Jutarnji list.

Sada se, navodi ovaj hrvatski dnevnik, postavlja pitanje da li je Tuta bio Gulenov stipendista. Izvesno je, međutim, da iz Zagreba nije otišao bez pozdrava.

List navodi da nije poznato gde se sada nalazi bivši turski diplomata, ali se zna da je naredbu od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da napusti Zagreb dobio 15. avgusta.

Njegovi poznanici u Hrvatskoj za Jutaranji kažu da Tuti u prvi mah nije bilo jasno zbog čega su ga opozvali.

„On je očekivao da će ovde ostati celi mandat, budući da je odlično odradio Erdoganovu posetu Hrvatskoj, dok su njegove reakcije nakon pokušaja puča u Turskoj bile u Erdoganovu korist. Nije imao razloga da veruje da će se naći pod odmazdom turskog predsednika“, rekao je za Jutarnji neimenovani prijatelj turskog diplomate.

Ambasador je Zagreb napustio sa suprugom, koja je, kao njegova žena bila i direktorka Instituta Junus Emre, koji je u Zagrebu otvoren baš u vreme Erdoganove posete Hrvatskoj.

Supružnicima Tuta je, tvrdi list, sa 15. avgustom zabranjen ulazak u ambasadu Turske u Zagrebu.

“Sama ta činjenica ukazuje na to da njegov greh nije bio malen i da se našao na Erdoganovoj crnoj listi”, piše zagrebački dnevnik pozivajući se na diplomatske krugove.

Navode se dva moguća scenarija opoziva ambasadora Turske u Zagrebu, a prema prvom, on je još kao srednjoškolac i student mogao biti Gulenov stipendista.

A kao drugi mogući scenario navode se kadrovska previranja u turskoj administraciji. Podeća se da je Tuta bio šef kabineta bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji se sa političkih i partijskih pozicija povukao u maju, dva meseca pre puča.

Izvori Jutarnjeg ne isključuju mogćnost da je Tuta otpušten iz diplomatske službe.

Iako se hrvatski mediji ranije izvestili da je Tuta nestao netragom, Jutarnji, međutim, piše da se on pre odlaska sastao sa šeficom diplomatskog protokola u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, kao i sa službama predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.