U trendu

Turski oficiri optuženi za ilegalni ulazak u Grčku i povredu vazdušnog prostora

Osam turskih oficira i podoficira koji su posle neuspelog puča u Turskoj prebegli helikopterom u Grčku, optuženi su danas za krivična dela ilegalnog prelaska granice i povrede vazdušnog prostora Grčke, izjavila je danas njihova grčka advokatkinja.

Osam turskih oficira i podoficira je u subotu, borbenim helikopterom doletelo do grčkog pograničnog grada Aleksandrupolisa i zatražilo politički azil u Grčkoj,a potom su uhapšeni i pritvoreni.

„Pokrenut je krivični postupak protiv njih zbog ilegalnog ulaska u Grčku“, rekla je njihova advokatkinja Ilija Marinaki i dodala da će u ponedeljak biti izvedeni pred sud.

Ona je dodala da ti oficiri i podoficiri nisu učestvovali u pokušaju puča u Turskoj i da su pobegli u Grčku jer su na njih pucali turski policajci.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da će Ankara zatražiti njihovo izručenje.

Po grčkim vladinim izvorima, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u subotu uveče razgovarao telefonom s premijerom Ciprasom i zahvalio mu za stav Grčke posle pokušaja puča u Turskoj.

Ti izvori kažu da je Cipras izrazio podršku „demokratski izabranoj vladi Turske“.

Po poluzvaničnohj grčkoj novinskoj agenciji ANA, Cipras je Erdoganu rekao da će procedura u vezi sa zahtevom za azil osmorice turskih oficira i podoficira biti brza, ali u skladu s medjunarodnim propisima i uz poštovanje ljudskih prava.

Grčki vladini izvori ocenjuju da samo ta procedura može trajati do dve nedelje.
 
Danas pre podne turske vlasti su preuzele helikopter „blek hok“ (Black Hawk) kojims u turski oficiri i podoficiri prebegli u Grčku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar