U trendu

Tužioci: Vojska pod Mladićevom komandom počinila genocid u Prijedoru

U nastavku završne reči na sudjenju Ratku Mladiću, tužioci su danas tvrdili da je Mladić odgovoran za progon Muslimana i Hrvata koji je u šest opština u BiH imao razmere genocida.

Kao opštinu u kojoj Vojska Republike Srpske pod Mladićevom komandom, tokom kampanje etničkog čišćenja s proleća 1992, počinila najteže zločine i genocid, zastupnici optužbe izdvojili su Prijedor.

Kako je precizirao tužilac Artur Traldi (Arthur), tokom samo nedelju dana krajem jula 1992, VRS je „brutalnom silom“ napadala i razarala naselja u prijedorskoj opštini, ubijajući na stotine nesba, a većinu stanovništva proterivala ili nezakonito zatvarala u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Tamo su počinjeni „strašni zločini“, rekao je Traldi, precizirajući da su muslimanski i hrvatski muškarci prebijani, neki i do smrti, a žene i devojke silovane. Uslovi u prenatrpanim logorima bili su „neljudski“, uz nedostatak hrane, sanitarija i sredstava za higijenu.

Tezi Mladićeve odbrane da su za zlodela u logorima bile odgovorne civilne vlasti i policija u Prijedoru, tužilac je suprotstavio dokaze da je VRS dovodila zarobljenike u logore, koje je spolja i obezbedjivala.

Traldi je Keraterm nazvao „logorom za mučenje“, dok se u Omarskoj, kako je rekao, „osećao zadah smrti“, jer su „počinjene hiljade okrutnih krivičnih dela“. U Trnopolju je, kako je naznačio, bila silovana i „devojčica stara 12 godina“, a komandant tog logora, inače pripadnik VRS, posle rata je osudjen za seksualno nasilje.

„Ugledni pojedinci i lideri posebno su bili izdvajani za likvidaciju“, kazao je zastupnik optužbe. Drugi zarobljenici iz Omarske bili su, potom, primoravani da leševe odnose na obližnju poljanu.

Tokom samo jedne sedmice u Prijedoru je „ubijeno 1.500 ljudi“, a njihova tela pokopana su u masovnoj grobnici u rudniku Tomašica, rekao je Traldi.

Iz Tomašice je, mnogo kasnije, ekshumirano „oko 200 tela ubijenih u sobi broj tri u Keratermu“ i isto toliko žrtava ofanzive VRS u području Brdo.

Tvrdnju Mladićeve odbrane da „niko iz VRS nije pokopavao tela u Tomašici“, tužilac je odbacio pozivajuć se na pisane dokumente da je korišćena vojna mehanizacija.

Traldi je negirao i tezu branilaca da su mnogi ubijeni pali u borbama oko Prijedora, citirajući izveštaje VRS po kojima su neprijateljske snage bile „razbijene“ pre kritičnih dana krajem jula 1992.

Dokazujući da su zločini nad Muslimanima i Hrvatima u Prijedoru imali razmere genocida, tužilac Alan Tiger (Tieger) je naglasio da su „zločini i genocid bili neophodno sredstvo za trajno uklanjanje neželjenih nesrba sa teritorija koje su srpski lideri želeli za sebe“.

Tiger je tvrdio da se iz dokaza o brojnim zločinima i obrasca po kojem su počinjeni mora izvesti zaključak su general Mladić i drugi učesnici u tom „udruženom zločinačkom poduhvatu“ imali „genocidnu nameru“ da Muslimane i Hrvate u Prijedoru unište kao etničku grupu.

U Mladićevim rečima o „ustaškoj pretnji i islamskim hordama“ tužilac je video njegovu nameru da sprovede „preventivni genocid“.

Argument Mladićeve odbrane da u Prijedoru nije počinjen genocid nad nesrbima zbog toga što nisu ubijeni svi bez razlike, Tiger je nazvao „pogrešnim razumevanjem zbog povezivanja s holokaustom“.

„Ubijanje je samo jedan aspekt genocid… Premeštanje dece je, na primer, drugi, jer utiče na sposobnost grupe da se u budućnosti obnovi… Isto je i sa prisilnim premeštanjem stanovništva, kao dodatnim sredstvom uništenja, jer potkopava sposobnost grpe da se ponovo konstituiše… Šire destruktivno dejstvo ima i seksualno nasilje“, naglasio je Tiger.

Tvrdnju odbrane da namera generala Mladića nije bila da uništi muslimane i Hrvate nego da „Srbe odbrani od potčinjavanja“, zastupnik optužbe je odbacio rekavši da je to „brkanje motiva i namere“.

„Nesumnjiva je Mladićeva nameera da uništi nesrpske zajednice, a takva namera se zove genocid“, zaključio je Tiger.

Danas započetu završnu reč o zločinima u Sarajevu, tužioci će nastaviti sutra.

General Mladić (74) optužen je za za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.