U trendu

U bolnici u Sisku spomen ploča ubijenim ustašama

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je postavljanje krsta i spomen ploče u krugu bolnice u Sisku ustašama ubijenim 1945. godine nastavak otvorene rehabilitacije fašizma u Hrvatskoj.

„Glavnu podršku tome procesu daju katolička crkva, čiji je biskup Vlado Košić blagosovio krst i spomen ploču i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja je podržala postavljanje spomen ploče sa ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu i koja ustašku zastavu smatra pravom hrvatskom zastavom“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Linta je kritikovao i Vladu Hrvatske zbog toga što podrškom otvorenoj rehabilitaciji nacizma i fašizma vredja stotine hiljada srpskih, romski i jevrejskih žrtava u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

On je zatražio da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zvanično zatraži od predsednika Evropskog parlamenta, predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i šefova svih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu da hitno donesu „Rezoluciju protiv rehabilitacije i veličanja ustaštva ili hrvatskog nacifašizma u Hrvatskoj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar