U trendu

U Đevđeliji 3.000 izbeglica čeka prevoz za Srbiju

Na železničkoj stanici u Đevđeliji, blizu graničnog prelaza s Grčkom, oko 3.000 izbeglica sa severa Afrike i Bliskog istoka od sinoć čeka vanredne kompozije koje će ih prebaciti ka prelazu Tabanovce na granici sa Srbijom.

Oni spavaju na trotoarima, klupama i u parkovima u blizini prelaza sa Grčkom koji obezbeđuju pojačane patrole makedonske vojske i policije.

Kako su objavili makedonski mediji, bezbednosne snage te zemlje nisu uspele da zaustave veći prelazak izbeglica u Makedoniju i da dozvole ulazak samo organizovanim grupama od 200 do 300 ljudi.

Policijski kordon je u subotu u popodnevnim satima probilo gotovo 1.000 ljudi, a pretpostavlja se i da manje grupe uspevaju da pređu grčko-makedonsku granicu na mestima koja nemaju jako policijsko i vojno obezbeđenje.

Vanredni vozovi koji sa železničke stanice u Đevđeliji prevoze izbeglice u Srbiju, od subote imaju po četiri umesto po dva vagona.

Iz makedonskog MUP-a je najavljeno da će policija i dalje propuštati izbeglice sa grčke strane granice u grupama od po 200 do 300 ljudi, pri čemu prednost imaju žene i deca.

Očekuje se da svi koji dolaze iz Grčke i Makedonije pređu u Srbiju, jer je namera najvećeg broja njih da zatraže azil u nekoj od razvijenijih zemalja EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar