U trendu

U Đevđeliji mirno, sudbina izbeglica neizvesna

Gotovo svi ljudi, koji su bili blokirani na grčkoj granici u poslednja tri dana, uključujući mnoge sirijske i avganistanske izbeglice, prešli su makedonsku granicu, što je dovelo da privremenog smirivanja situacije, ocenila je danas organizacija Amnesti internešenel (AI) u izveštaju s te granice.

„Situaciji u Đevđeliji je trenutno mira. U nedelju popodne bilo je 80 do 100 izbeglica na železničkoj stanici. Njima je dozvoljeno da se polako ukrcaju u vozove koji idu ka severu, do granice sa Srbijom. Neki putuju autobusom ako imaju novca za kartu. Policija je prisutna, ali je sve mirno“, navodi se u saopštenju.

Amnesti internešenel je ocenila da je kriza na granici prevaziđena, ali je i dalje neizvesna sudbina svih koji su prešli granicu, uključujući žene, trudnice i decu.

„Neke od izbeglica su bolesne i potrebna im je humanitarna i lekarska pomoć, ali nije jasno da li će je dobiti“, rekao je direktor AI za Grčku, Jorgos Kosmopulos, koji je na grčko-makedonskoj granici.

Kosmopulos je rekao da je za mnoge ljude granični prelaz Đevđelija „samo jedan korak na veoma dugom i teškom putu ka krajnjoj destinaciji u Evropi“ i dodao da mnogi migranti pristižu na grčka ostrva.

„Pitanje je kako će makedonske vlasti reagovati na dolazak još izbeglica koje će pokušati da ovu granicu pređu narednih dana“, rekao je Kosmopulos.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar