U trendu

U Grčkoj održan protest podrške izbeglicama

Grupa demonstranata protestovala je danas u Aleksandropolisu, u blizini grčko-turske granice, zahtevajući da Grčka olakša ograničenja na graničnom prelazu, dan nakon što se 46 migranata utopilo u dva brodoloma u Egejskom moru.

Veći deo kopnene granice duge 200 kilometara izmedju Grčke i Turske razdvaja reka Evros (Marica), ali je duž 12,5 kilometara zemljišta koje deli dve države postavljena ograda. To područje obezbedjuju policija i vojska, kako na kopnu tako i na reci, video nadzor, kao i nekoliko pripadnika agencije Fronteks za zaštitu spoljnih granica EU.

Demonstranti su, noseći prsluke za spasavanje, uzvikivali da „ograda znači da će se izbeglice utopiti“ i najavili da će protestovati i sutra. Oni planiraju marš u nedelju ka ogradi koja je postavljena na grčko-turskoj granici.

„Od životnog je značaja da ograda bude uklonjena. Zbog te ograde su porodice izbeglica prinudjene da prelaze Egejsko more i utopljenika ima svakodnevno“, rekao je jedan od demonstranata, koji je sa grčkog ostrva Lezbos doputovao na protest u Aleksandropolisu.

Najmanje 60 osoba je poginulo od početka godine u pokušaju da iz Turske predju na grčka ostrva.

Više od 850.000 tražilaca azila stiglo je u 2015. godini na grčka ostrva, na putu ka državama centralne i severne Evrope, a samo je 3.600 migranata prešlo kopnenu grčko-tursku granicu tokom prošle godine. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.