U trendu

U Hrvatskoj obnovljena antisrpska kampanja

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je da se ta zemlja vratila u devedesete godine prošlog veka i da je u Hrvatskoj obnovljena antisrpska kampanja.

„Hrvatska se vratila u devedesete, s tendencijom rehabilitacije i četrdesetih godina 20. veka. Nova Vlada koja sada više de fakto i ne postoji, potpuno je isključila Srbe i druge manjine iz svog programa, a uključila ekstremno desne i ekstremno konzervativne grupacije“, rekao je Pupovac u intervjuu za „Večernje novosti“.

Pupovac je ocenio da su u Hrvatskoj obnovljeni isključivi nacionalizam, netolerancija i antimanjinska, a posebno antisrpska kampanja, što su procesu koji su se naglo pogoršali od prijema te zemlje u Evropsku uniju.

„U Briselu, kao i na drugim mestima, kada je reč o politici, posebno srpskoj, ne možete naići na razumevanje iz prvog puta. Osim toga, Evropa ima i svoje velike probleme. Treba samo biti istrajan i pronaći adekvatan način komunikacije“, rekao je Pupovac.

On je dodao da ohrabruje gradjanski otpor ustaškim idejama koji postoji u Hrvatskoj, ali da je presudno da se tome suprostave i Hrvatska demokratska zajednica i Katolička crkva.

„Broj intelektualaca koji se odupiru desnom ekstremizmu i istorijskom revizionizmu, otvorenom klerikalnom i nacionalnom totalitarizmu sve je veći. Oko 4.000 potpisnika peticije kulturnih radnika protiv (ministra Zlatka) Hasanbegovića i više od 50.000 roditelja s decom, koji su se u Zagrebu nedavno okupili protiv zatupljivanja u školama, a zapravo protiv desničarskog primitivizma, vrlo su ozbiljni i već dugo nisu vidjeni u Hrvatskoj“, rekao je Pupovac.

Pupovac je takodje ocenio da će Hrvatska, prvi put od osamostaljenja, imati vanredne parlamentarne izbore i da to postaje sve izgledniji izlaz iz, kako je ocenio, „političkog haosa i nestabilnosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.