U trendu

U Hrvatskoj sutra parlamentarni izbori

U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina pred nedeljne parlamentarne izbore koji su u javnosti ocenjeni kao najneizvesniji dosad, jer je među vodećim strankama minimalna razlika.

Na osmim po redu parlamentarnim izborima od samostalnosti oko 3,8 miliona birača odlučivaće o tome hoće li vladu ponovo sastaviti koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) premijera Zorana Milanovića ili će, posle četiri godine vlasti levog centra, zemlja krenuti udesno predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Tomislava Karamarka.

Ankete pokazuju da vlada neće biti moguća bez postizbornih koalicija. Za sastavljanje vlade potrebno je 76 glasova poslanika u parlamentu, a vodeće koalicije okupljene oko SDP i HDZ, prema anketama, mogle bi da osvoje po 60 mandata.

Za ulazak u parlament boriće se 166 lista na kojima je više od 2.300 kandidata. Među listama je 161 stranačka i pet nezavisnih.

Bira se 151 poslanik u Saboru na mandat od četiri godine. Po 14 poslanika bira se u deset izbornih jedinica, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici. 

Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih najmanje tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini. Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici, ili po mestu prebivališta u nekoj od deset izbornih jedinica za opšte liste.

Novina na ovim izborima je preferencijalno glasanje, što znači da će osim liste birači moći da zaokruže i svog kandidata s liste za koju su glasali. Kandidat koji osvoji više od deset odsto glasova birača ima prednost za ulazak u parlament bez obzira na to koji je na listi.

Gradjani će moći da glasaju na oko 7.000 biračkih mesta u zemlji, a u inostranstvu 114 u 48 zemalja, najviše u BiH. U inostranstvu se za izbore registrovalo oko 36.000 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH (21.600). Birališta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Državna izborna komisija prve nezvanične rezultate počeće da objavljuje u nedelju oko 22.00 časa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.