U trendu

U Hrvatsku za 10 dana ušlo 65.000 izbeglica

U Hrvatsku je u prethodnih 10 dana ušlo gotovo 65.000 izbeglica, a samo tokom jučerašnjeg dana njih oko 10.000, saopštila je jutros hrvatska policija.

Najviše izbeglica u Hrvatsku iz Srbije pristiže preko područja Tovarnika, Iloka i Strošinaca.

Izbeglice i migranti koji uđu preko Bapske kod Iloka najpre se preovoze u Opatovac, dok je za one koji uđu preko Tovarnika odmah organizovan prevoz do mađarske granice.

U Opatovac je tokom noći stiglo oko 1.500 izbeglica, a trenutno ih je tamo oko 500. Kamp može da primi oko 5.000 ljudi.

Iz Opatovca se izbeglice organizovano prevoze prema graničnim prelazima s Mađarskom Botovo, Terezino Polje i Baranjsko Petrovo Selo. Na taj način je i najveći broj izbeglica izašao iz Hrvatske, i dalje preko Mađarske otišao u Austriju i druge zapadne evropske zemlje.

Hrvatski mediji prenose da se zbog blokade mađarske granice, ali i nadolazećih hladnih i kišnih dana, može očekivati promena rute, odnosno da će izbeglice iz Grčke krenuti toplom rutom uz more preko Albanije i Crne Gore. Zbog toga se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pripremaju za mogući prihvat izbeglica.

Prema poslednjim podacima, granični prelazi Bajakovo i Tovarnik su od petka u 17 časova otvoreni za sav saobraćaj, bez ograničenja. I dalje su za saobraćaj zatvoreni granični prelazi sa Srbijom Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je sinoć da je Hrvatska deblokirala granicu sa Srbijom, jer je tokom dana smanjen broj izbeglica koje dolaze iz Srbije njihovim preusmeravanjem na granični prelaz Horgoš. Srpski zvaničnici demantovali su preusmeravanje izbegličke rute na mađarsku granicu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.