U trendu

U Kninu svečanost povodom 20 godina Oluje

Podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, otkrivanjem spomenika prvom predsedniku Hrvatske Franje Tuđmana i preletom MIG-ova, jutros je u Kninu počela centralna manifestacija povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjice akcije Oluja.

Uz najviše državne predstavnike na čelu s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Zoranom Milanovićem, svečanosti u Kninu prisustvuju predsednik Sabora Josip Leko, ministri u Vladi, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, predstavnici vojnog vrha, i brojni generali učesnici “Oluje”, među njima i Ante Gotovina.

Prema izveštajima lokalnih medija, u Knin od jutros dolaze brojni građani iz cele Hrvatske, a, prema nekim procenama, očekuje se više desetina hiljada ljudi.

Protokol predsednice i premijera Hrvatske je odvojen, ali su oboje prisustvovali podizanju hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi. Potom su predsednica Hrvatske i sin Franje Tuđmana, Miroslav Tuđman, otkrili spomenik prvom hrvatskom predsedniku, a s kninske tvrđave pušteni su i beli golubovi.

Potom je nastupila aerogrupa „Krila Oluje” koja je na nebu iznad Knina izvela atraktivan program.

Premijer i predsednik Sabora, u pratnji zamenika načelnika Glavnog štaba Dragutina Repinca i direktora policije Vlade Dominića, položili su jutros vence ispred spomenika Hrvatske pobede Oluja 95, a to će oko 13 sati učiniti i predsednica.

Očekuje se da će tada Grabar-Kitarović održati govor, iako ove godine nije planiran.

Predsednica Hrvatske i predsednik Sabora u 11 sati prisustvovaće svečanoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu, a tome će prethoditi zajednički mimohod ulicama grada Knina do nove kninske crkve.

Celodnevna svečanost u Kninu predviđa i susrete,  sportski i zabavni program. Uveče je najavljen koncert na kojem će nastupiti kontroverzni pevač Marko Perković Tompson, na čijim je nastupima ranijih godina bila vidljiva ustaška ikonografija. Njegov nastup dogovorila je gradska uprava Knina.

Zbog nesaglasnosti oko mesta i načina proslave, Dan pobede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjica Oluje ove godine slavi se dva dana. Uz vojnu paradu juče u Zagrebu, danas se godišnjica nizom manifestacija tradicionalno slavi i u Kninu.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović sinoć su izrazili žaljenje za svim žrtvama rata i poručili da je vojno-policijska akcija Oluja bila opravdana i oslobodilačka operacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.