U trendu

U Makedoniji do 13.00 glasalo 35 odsto birača

U Makedoniji je na vanrednim parlamentarnim izborima do 13.00 glasalo 34,83 odsto birača, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Predsednik DIK Aleksandar Čičakovski je rekao na konferenciji za novinare da ta komisija nema zvaničnih saznaja o narušavanju izbornog procesa i da je njihova ocena da izbori protiču u fer i demokratskoj atmosferi.

Gradjani koji su anketirani na izbornim mestima očekuju miran izborni dan, dok su posmatrači gradjanskih organizacija zabeležili sitnije nedostatke i neragularnosti, kao i agitovanje i pritisak na glasače.

Prema podacima DIK, u izbornoj jedinici „Jedan“ (Skoplje) do 13.00 glasalo je 38,35 odsto birača. U izbornoj jedinici „Dva“ (Kumanovo) glasalo je 33,71 odsto, u izbornoj jedinici „Tri“ (Veles, Štip i istok zemlje) 38,62 odsto.

Najveća izlaznost je u četvrtoj izbornoj jedinici (Strumica, Kavadarci, jugoistok zemlje) u kojoj su nosioci izbornih lista svojih stranaka lideri VMRO DPMNE Nikola Gruevski i SDSM Zoran Zaev. Tu je do 13.00 je glasalo 39,09 odsto registrovanih birača.

U petoj (Ohrid, Bitolj) na izborna mesta izašlo je 33,55 odsto glasača, a u izbornoj jedinici „Šest“ (Tetovo, Gostivar), gde su nosioci lista i lideri dve naveće albanske partije DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači, glasalo je 23,85 odsto regustrovanih birača.

Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije i četvrtim vanrednim u nizu, pravo glasa ima 1.784.416 birača. Od toga je 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji i 230.122 koji se vodi na posebnom spisku gradjana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Na biračkim spiskovima prvi put na ovim izborima se ispred imena nalazi i fotografija glasača, kako bi se dodatno sprečile moguće neregularnosti.

Čičakovski je rekao da je nekoliko gradjana podnelo prigovor na povredu biračkog prava i da DIK ima rok od četiri sata da odluči po tim prigovorima.

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, u kojoj se glasalo juče, daje do tri poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.