U trendu

U Makedoniji ponovo odloženi izbori

Parlament Makedonije danas je odložio na neodredjeno vreme vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, za koje je izbornu listu podnela jedino vladajuća VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Sednici koja je sazvana, nakon što je jutros Ustavni sud poništio odluku o samoraspuštanju skupštine i zaustavio sprovodjenje izbornih aktivnost, nisu prisustvovali poslanici albanske stranka DPA.

Predsednik DPA Menduh Tači je pre sednica parlamenta izjavio da iza odluke Ustavnog suda, koja je omogućila sazivanje skupštine, stoji dogovor VMRO DPMNE i DUI da se vrati stara vlada te koalicije i istakao da nikad u političkoj karijeri nije imao veće gadjenje.

Na početku sednice preddsednik Sobranja Trajko Veljanovski je konstatova ostavke ministra unutrašnjih polsova Olivera Spasovskog i za rad i socijalnu politiku Frosine Toševski-Remenske iz opozicione SDSM, koji su na ta mesta postavljeni po Dogovru iz Pržina.

Predsednik Vlade Emil Dimitrijev, koji je danas dostavio njihove ostavke koje su podneli zbog odluke o samoraspuštanju parlamenta, objasnio je da to radi jer su odlaganjem izbora nastali novi uslovi.

Poslanici dve vladajuče stranke su glasali za njegov predlog da se na mesta ministra policije i rada i socijalne politike vrate kadrovi VMRO DPMNE Mitko Čakov i Dime Spasov.

Šef Poslaničke grupe opzicione SDSM Goran Sugareski je ocenio da takvom odlukom „abolirani kriminalci ponovo formiraju vladu“ i da nasilnim poništavanjem tehničkle vlade i vraćanjem ministara VMRO DPMNE i DUI ruše Dogovor iz Pržina i guraju Makedoniju u poguban scenario.

„Nasilnno ih vraćate u vladu samo s jednim ciljem, a to je dalje zaoštravanje situacije. Ugrozili ste budućnost Makedonije i ovo nasilje je na vašu odgovornost“, rekao je  Sugareski, istučući da radikalizacija odgovara jedino lideru VMRO DPMNE Nikoli Gruevskom i da je on posegao za poslednjom slamkom spasa.

Ukidanje odlike o održavanju izbora poslednjih mesec i po dana traže opozicija i medjunarodna zajednica, koja je poslednjih dana pojačala pritisak na makedonke partije da nadju način za izlazak zemlje iz krize.

EU i SAD su pozdravile odluku Ustavniog suda koja omogućava odlaganje izbora i zatražili i hitno poništavanje odluke o aboliciji političara protiv kojih Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi istražne postupke.

Medjunarodna zajednica je  pozvala političke lidere, potpisnike Dogovora iz Pržina, da pokažu da su posvećeni sprovodjenju tog sporazuma koji bi trebalo da dovede do rešenja dvogodišnje političke krize.  

Poslednjih dana pritisak na vlasti i stranke u Makedoniji je pojačan, i u Skoplju se danas nalazi zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji, a sutra se očekuje ponovni dolazak izaslanika nemačkog ministra spoljnih poslova Johanesa Hajndla.

Glasovima poslanika vladajuće većine VMRO DPMNE i DUI, a uz protivljenje opozicione SDSM, makedonska skupština se početkom aprila raspustila kako bi izbori bili održani 5. juna. Izborne liste za te izbore podnela je samo vladajuća VMRO DPMNE, a izbore bojkotuju preostale tri stranke potpisnice pržinskog dogovra o rešavanju političke krize, SDSM, DUI i DPA.

Prema Dogovoru iz Pržina, prvobitno je trebalo da izbori budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, pod pritiskom SAD i EU, koje su, kao i makedonska opozicija, smatrale da nisu ispunjeni svi uslovi za fer i kredibilne izbore.

Namera vlasti da održi izbore na kojima učestvuje samo jedna stranka izazvala je negodovanje većine gradjana, a Evropska unija i SAD su najavili da neće priznati vladu koja bi bila izabrana na takvim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar