U trendu

Uhapšen osumnjičeni za pretnje smrću poslanicima DPS-a

Tužilaštvo je odredilo pritvor od 72 sata muškarcu koji je preko društvene mreže pretio smrću trojici poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) koji su odbili da podrže predlog albanskih, nacionalnih partija o promeni teritorijalne organizacije Crne Gore.

U Podgorici je uhapšen Leon Dušaj zbog sumnje da je preko Fejsbuk profila „Malesia-Tuzi“ objavio fotografiju trojice poslanika DPS-a koju je pratila preteća poruka, saopštilo je Tužilaštvo.

Dušaj je pretio poslanicima DPS-a albanske nacionalnosti Halilu Dukoviću, Ljuidju Škrelji i Nikoli Gegaju, koji su prošle nedelje odbili u Skupštini da podrže predlog albanskih, nacionalnih partija o izmenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Tim izmenama predloženo je da varošica Tuzi, nadomak Podgorice i pretežno nastanjena Albancima, dobije status opštine.

Dušaj je osumnjičen za ugrožavanje sigurnosti poslanika. On je na Fejsbuku objavio čitulju u joj se navodi da su trojica poslanika „tragično preminuli te da će im parastos biti upriličen na podgoričkom groblju Čepurci, a proslava povodom njihove smrti velikim koncertom u centru Tuzi“.

Na istoj stranici objavljena je i zajednička fotografija trojice poslanika u čijem opisu piše da su oni „izdajnici albanske nacije i da ih treba ubiti“.

Inicijativa o statusu opštine Tuzi aktuelna je već duže vreme, ali ona za sada nema podšku većine u Skupštini. Tuzi imaju status gradske opštine u okviru glavnog grada Podgorice, ali bez prava da samostalno raspolažu budžetom i bez drugih atributa koje podrazumevaju punopravni status samostalne lokalne samouprave.

U poslednjih par godina Crna Gora je dobila dve nove opštine na severu Crne Gore, a koje većinski naseljavaju manjinski narodi. Reč je o Gusinju i Petnjici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.