U trendu

Ukinuta pravosnažna presuda Ivi Sanaderu

Hrvatski Ustavni sud objavio je danas da je ukinuo prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hipo banka (Hypo banka) i Ina-MOL i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Sanader je u tim slučajevima osuđen za ratno profiterstvo i primanje 10 miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija. Suđenje je bilo objedinjeno.

Bez obzira na ukidanje presude, bivši premijer će ostati u pritvoru budući da je u slučaju „Fimi-medija“ prvostepeno osuđen na devet godina zatvora.

U saopštenju Ustavnog suda navodi se da se u njihovoj odluci, donetoj na osnovu ustavne tužbe Sanaderove odbrane, ne ispituje je li Sanader kriv, jer Ustavni sud za to nije nadležan, već da li je u njegovom slučaju poštovan zakonodavni okvir države.

„Oduka suda se ne sme uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi“, ističe u odluci Ustavni sud.

Pozivajući se na pravosudne izvore, zagrebački Jutarnji list objavio je prošle sedmice odluku Ustavnog suda.

Bivši premijer Hrvatske pravosnažno je osuđen na osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju „Hipo banka“, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-ih.

U istom postupku, sudilo mu se i u slučaju „Ina-Mol“ za primanje 10 miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u Ini.

Županijski sud u Zagrebu izrekao mu je krajem 2012. deset godina zatvora, a Vrhovni sud je prošle godine potvrdio presudu, ali je kaznu smanjio na osam i po godina.

Prvostepeno je na devet godina zatvora osuđen i u slučaju „Fimi-medija“, zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom na čijem je čelu bio i još devet fizičkih i pravnih osoba.

U tom najvećem korupcionaškom slučaju svi su osuđeni za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko privatne marketinške agencije Fimi-medija.

U još nekoliko slučajeva Sanader se tereti za korupciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar