U trendu

Usporen prihvat izbeglica iz Srbije

U Hrvatsku je od ponoći do 9.00 sati ujutro ušlo samo 196 izbeglica i migranata iz Srbije, što je znatno manje od proseka u poslednjih mesec dana, kada ih je u istom periodu ulazilo oko 2.000.

Hrvatski MUP jutros je saopštio da je u zemlju od ponoći do 9.00 ujutro ušlo 196 izbeglica, a da se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalaze 2.453 osobe, dok ih je u Ježevu 583 iz ranjivih grupa.

MUP i dalje očekuje priliv izbeglica iz Srbije, dok je, kako su naveli, na graničnim prelazima Bregana i Trnovac u toku prihvat izbeglica u Sloveniju.

U poslednjih mesec dana u Hrvatsku je ušlo više od 197.000 izbeglica koje žele do zapadnih država EU.

Hrvatski mediji izveštavaju o usporenom prihvatu izbeglica budući da je tokom prošle noći došlo do zastoja u prihvatu izbeglica u Austriji, a zatim lančano i u Sloveniji koja je saopštila da nema kapacitet za dnevni prihvat 5.000 izbeglica, koliko je tražila Hrvatska.

Prava drama odvijala se tokom noći na hrvatsko-slovenačkom graničnom prelazu Trnovec-Središće na Dravi gde je Slovenija postavljanjem policije i žičane ograde rano jutros sprečila oko 1.800 izbeglica da uđu u tu zemlju, pa je većina njih jutro dočekala na hladnoći i kiši.

U međuvremenu je počeo prihvat, ali on teče usporeno.

Hrvatska televizija izvestila je da je dramatično i na hrvatsko-srpskoj granici, gde je oko 2.000 ljudi provelo noć na srpskoj strani u mestu Berkasovo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.