U trendu

Ustavni sud BiH 17. septembra preispituje odluku o referendumu

Ustavni sud BiH će 17. septembra preispitati ranije donetu odluku o neustavnosti obeležavanja 9. januara kao Dana Republike u RS, saopšteno je danas iz te pravosudne institucije.

Ustavni sud je, naime, novembra prošle godine odlučio da je održavanje referenduma u Republici Srpskoj neustavno i suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Narodna skupština RS je uputila Sudu zahtev za preispitivanje takve odluke.

Predsednik tog suda BiH Mirsad Ćeman kaže da, ukoliko sud uvaži zahtev za reviziju odluke, to znači da bi ponovo bilo utvrđivano da li je 9. januar ustavan ili nije.

„Ako odlučimo da ima elemenata za preispitivanje i ako bude i odluči se da se usvaja zahtev za preispitivanje, predmet se vraća u fazu kao da ova odluka nije bila ni donesena“, rekao je Ćeman.

Na pitanje da li bi u tom slučaju Ustavni sud ponovo morao odlučivati o Danu Republike Srpske, Ćeman je odgovorio potvrdno.

Ukoliko bi Ustavni sud odbio zahtev Narodne skupštine, to znači da bi odluka Ustavnog suda iz novembra prošle godine ostala na snazi, rekao je Cheman, preneli su mediji u BiH.

Govoreći o zahtevima za rešavanje ustavnog spora između BiH i Republike Srpske, kao što je zahtev predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića kojim se traži da odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike bude stavljena van snage, Ćeman je rekao da, ukoliko bi Ustavni sud doneo privremenu meru, onda bi se sprovođenje referenduma o Danu RS obustavilo, dok Ustavni sud o ovim zahtevima ne odluči u meritumu.

Narodna skupština Republike Srpske donela je ranije odluku da raspiše referendum na kojem bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike – 9. januara.

Referendum je zakazan za 25. septembar.

(Tanjug)

Srodni članci:

Incko: Dodik se igra vatrom

I ako ga zabrane, referendum će biti održan

Dodik: Referndum je pravo Republike Srpske

Dodik: Izetbegovic radikalizuje situaciju bez ijednog razloga

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar