U trendu

Ustavni sud BiH: Dan Republike neustavan

Ustavni sud BiH odbio je danas zahtev za preispitivanje odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike u Republici Srpskoj, čime je konačno potvrđeno da se on smatra neustavnim.

Prema pisanju „Glasa Srpske“ u toku je pauza plenarnog zasjedanja Ustavnog suda BiH na kojoj učestvuje devet sudija.

Ustavni sud BiH treba da razmotri još informaciju o sprovođenju odluke oko 9. januara iz novembra prošle godine, a sudije će se odrediti i o zahtevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanom za 25. septembar.

Ustavni sud BiH doneo je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava Dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj.

Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske i za 25. septembra zakazali referendum oko nastavka proslavljanja Dana Repubike Srpskea 9. januara.

Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je ranije danas da ga ishod ne interesuje i da će referendum o Danu Republike biti održan bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Dodik je, kako je prenela Radio-televizija RS, „pozvao građane da izađu na referendum i potvrde da će 9. januara i dalje slaviti Dan Republike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.