U trendu

Ustavni sud ukida odredbu koja se odnosi na proslavu Dana RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj sednici zaključio da Narodna skupština Republike Srpske nije sprovela raniju odluku ovog Suda o Danu republike, ističući da odredba Zakona o praznicima RS, koja se odnosi na proslavu dana RS 9. januara, prestaje da važi dan nakon što bude obavljena u Službenom glasniku BiH.

Ova odluka će, kako je navedeno u saopštenju iz Ustavnog suda BiH, biti objavljena i u službenim glasnicima RS i Federacije BiH, kao i distrikta Brčko.

U saopštenju se navodi da će odluka Ustavnog suda biti dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda se navodi da je Narodna skupština RS imala rok da do 25. juna uskladi Zakon o praznicima sa sudskom odlukom, odnosno da izmeni odredbu tog zakona koja se odnosi na proslavu Dana RS 9. januara.

Ustavni sud je 26. novembra prošle godine doneo odluku da je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminatorsko po gradjane RS koji nisu Srbi, jer se na taj dan slavi i krsna slava RS- Sveti arhidjakon Stefan.

Narodna skupština RS je 17. juna podnela zahtev Ustavnom sudu za preispitivanje novembarske odluke, ali je taj zahtev odbačen 17. septembra, jer, kako je navedeno, Narodna skupština u svom zahtevu nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle uticati da Ustavni sud promeni svoju raniju odluku.

Iako je Ustavni sud tada doneo i odluku o zabrani održavanja referenduma, u RS je 25. septembra referendum sproveden, a na njemu je podržano da se 9. januar nastavi slaviti kao Dan RS.

Iz Vlade RS najavili su da će uskoro u skupštinsku proceduru uputiti izmene Zakona o praznicima, koje će podrazumevati da gradjani koji ne žele ne moraju proslavljati Dan republike 9. januara.

Posle referenduma, predsedniku RS Miloradu Dodiku stigao je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog, jer je prekršio odluku Ustavnog suda o zabrani referenduma, što je, prema Krivičnom zakonu BiH krivično delo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar