U trendu

Vernici proslavili Božić u Sabornom hramu u Zagrebu

Pravoslavni vernici u Zagrebu proslavili su Božić liturgijskim slavljem u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, koje je vodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, čestitajući okupljenima rodjenje Isusa Hrista uz poziv da grade svet ljubavi, mira i radosti.

Mitropolit Porfirije je rekao da se tajna rodjenja Isusa Hrista često prima kao medijska vest na koju se brzo zaboravi i ne pita se za njen dublji smisao, navodi agencija Hina.

Božić se ne sastoji ni u psihološkoj radosti ni u bogatoj trpezi, iako je sve to potrebno, kazao je Porfirije, dodajući da je smisao Božića to što je Bog postao čovek da bi čovek po blagodati postao Bog.

„Smisao Božića je u uspostavljanju novog poretka u svetu i da mi postanemo učesnici tog poretka“, izjavio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

On je rekao da je Božić u čoveku ostavio poruku da u svakom čoveku obitava Bog, i sa su svi ljudi braća.

Prethodno je pročitana božićna poslanica srpskog patrijarha Irineja u kojoj se ističe da su mir na zemlji i dobra volja medju ljudima i narodima potrebniji nego ikada, ali da ih nije moguće postići bez istinskog i životnog mira s Bogom.

„Medjutim, umesto dobre volje svedoci smo planetarne ekspanzije egoizma i drugih poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost ovoga sveta“, kaže se u poslanici.

Irinej je u poslanici posebno pozdravio braću i sestre na „mučeničkom Kosovu i Metohiji“, i pozvao sve prognane i izbegle sa „svete srpske zemlje“, kao i sa svojih vekovnih ognjišta iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, s Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja, navodi Hina.

Irinej je naveo da je greh ne setiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vere oni bili, a naročito braće i sestara na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini i u Africi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.