U trendu

Više od trećine birača glasalo na referendumu u Grčkoj

Odziv Grka na današnjem referendumu o predlogu sporazuma s poveriocima države je solidan, a do kraja izjašnjavanja o tome, do 19.00 sati po lokalnom vremenu, ostala su još četiri sata.

Privatna televizija Mega je javila da je već glasalo 35 odsto od nešto manje od 9,8 miliona upisanih birača, dok je za validnost referenduma potrebno da glasa bar 40 odsto.

Ispred glasačkih mesta u Atini i drugih mesta i dalje su redovi kojih ima od jutros.

Visok odziv birača u Grčkoj je uobičajen, jer je glasanje obavezno, mada se kaznene odredbe zakona o tome ne primenjuju već decenijama.

Ovo je prvi referendum u Grčkoj od 1974. godine, kada su građani nakon sedmogodišnje pukovničke diktature odbacili monarhiju i uspostavili republiku.

Ministar spoljnih poslova Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer je danas rekao u Berlinu da Grci imaju pravo da glasaju u vezi sa sudbinom svoje zemlje, ali je upozorio da eventualno odbacivanje ponude kreditora neće olakšati dogovaranje, već „upravo suprotno“.

Štajnmajer je naglasio da će Grčka ostati članica Evropske unije, čak i ako na referendumu odbaci mere štednje koje od nje traže Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija.

Nemački ministar je upozorio da bi eventualni izlazak Grčke iz evrozone mogao da naudi kredibilitetu EU u svetu, dok njene temelje već potresaju dužnička kriza Grčke, navala migranata preko Sredozemnog mora i britanski zahtev za reformu EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.