U trendu

Vraćanje migranata iz Grčke u Tursku počinje u ponedeljak

Prva grupa migranata koji se nalaze u Grčkoj biće vraćena u Tursku u ponedeljak, u skladu sa sporazumom EU i Turske zaključenim pre deset dana, saopštili su danas izvori bliski EU.

„Turska i Grčka složile su se da 500 ljudi bude iz Grčke prebačeno u Tursku 4. aprila, ukoliko u poslednjem trenutku ne dodje do nekih problema“, rekao je agenciji Frans pres isti izvor i dodao da su u pitanju izbeglice iz Sirije, Avganistana i Pakistana koje nisu podnele zahteve za azil.

To je prva grupa migranata koja će biti vraćena u Tursku otkako je 20. marta stupio na snagu sporazum EU i Turske.

Sa druge strane, Grčka je odbila da precizira broj izbeglica koji će biti poslat u Tursku u skladu sa sporazumom.

„Grčka ne isključuje mogućnost da primena sporazuma počne u ponedeljak vraćanjem prve grupe migranata, ali se još radi na uskladjivanju procedure primene“, naveo je izvor blizak grčkim vlastima.

Evropska agencija za kontrolu spoljnih granica (Frontex) obezbediće čamce za transport migranata, rekao je isti izvor.

Predvidjeno je da najpre budu vraćeni migranti sa grčkih ostrva Lezbos i Hios, jer se na tim lokacijama nalazi najveći broj ljudi, pristiglih uglavnom posle stupanja sporazuma na snagu.

Još 377 osoba pristiglo je na ostrva u noći izmedju srede i četvrtka.

Sporazumom je predvidjeno da Atina može pod odredjenim uslovima u Tursku da vrati sve migrante i tražioce azila koji su pristigli na teritoriju Grčke posle 20. marta.

Grčki parlament trebalo bi da se u petak po hitnom postupku izjasni o predlogu zakona koji reguliše način vraćanja izbeglica i povećanje broja centara za azil u Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar