U trendu

Vučić neće biti srdačno dočekan zbog lobiranja Srbije protiv rezolucije o Srebrenici

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Amir Zukić, izrazio je žaljenje što danas Savet bezbednosti UN nije izglasao rezoluciju o genocidu u Srebenici. 

„Nažalost, genocid je negiran i pored činjenice da takvu presudu doneo Međunarodni sud pravde u Hagu. Negiranje geocida znači dalju podršku onima koji žele da se takve politike nastave i dalje sprovoditi u budućnosti“, rekao je Zukić danas agenciji Beta.

On smatra da i „veliki deo politike i političara iz Srbije želi da predstavi zločine u Srebrenici na razne načine, osim kvalifikacije genocida“.

Zukić je ukazao da su u Srebenici ubijani ljudi samo zato što su druge nacionalnosti, ali je izrazio uverenje da su „suživot i tolerancija u BiH, uprkos toj činjenici, i dalje mogući i realni“.

„Nažalost, to što bi neki želeli da gurnu pod tepih činjenicu o Srebrenici, ne pomaže istini i pomirenju. Ka boljem životu i boljim odnosima možemo brže krenuti ako se prizna da su se zločini dogodili“, rekao je Zukić.

On je rekao da „zbog lobiranja Srbije da se u UN ne usvoji rezolucija o Srebrenici, ni premijer Srbije Aleksandar Vučić neće biti dočekan s tolikom toplinom u subotu“, kada se obeležava 20. godišnjica masakra u Srebrenici.

„Vučić i Srbija ovim činom šalju poruku da ne žele da imaju dobrosusedske odnose, inače bi se, u suprotnom, potrudili da barem priznaju šta se u Srebrenici dogodilo. Kada premijer Srbije bude u Srebrenici i vidi groblja na kojima pišu imena i prezimena žrtava, moguće je da prizna da se genocid zaista dogodilo“, rekao je generalni sekretar SDA, najveće bošnjačke partije u BiH.

U subotu 11. jula, u Memorijalnom centru u Potočarima biće ukopani posmrtni ostaci 136 identifikovanih žrtava, među kojima i 18 maloletnika.

Do sada je ukupno u Memorijalnom centru u Potočarima ukopana 6.241 osoba.

Dolazak u Srebrenicu 11. jula potvrdili su ministri inostranih poslova više evropskih država, predsednici Slovenije, Crne gore i Hrvatske, britanska princeza En i drugi, a očekuje se prisustvo oko 50.000 osoba.

Masakr u Srebrenici je počinjen jula 1995. kada je ubijeno oko osam hiljada Bošnjaka u tom gradu. Zločin je izvršila Vojska Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju „Škorpioni“.



Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je doneo presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar