U trendu

Vučić u Srebrenici 11. novembra

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi potvrdno odgovorio na poziv da učestvuje na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, koja će se održati 11. novembra.

„Srebrenica se graniči sa Srbijom, mi ne možemo funkcionisati i živeti ako nemamo otvorene ekonomske prilike prema Srbiji“, kazao je Duraković za sarajevski portal Klix.ba.

Duraković je naveo da je poziv na Investiciono-razvojnu konferenciju upućen Predsedništvu BiH, premijerima i predsednicima entiteta, predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću, kao i predsednicima Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Slovenije Borutu Pahoru i Crne Gore Filipu Vujanoviću, odnosno svima koji su prisustvovali komemoraciji u Srebrenici 11. jula.

„Želimo da oni dođu na ovu konferenciju u nekom drugom svetlu i da pričamo u pozitivnom smislu i prezentujemo naše resurse, mogućnosti i potencijale budućih ulaganja što bez ovih zemalja neće biti moguće“, naveo je Duraković.

Po njegovim rečima, prvi put je napravljena investiciono-razvojna konferencija, a ne donatorska konferencija, na kojoj će biti predstavljeni određeni projekti s ciljem ekonomskog razvoja i otvaranja radnih mjesta.

„Biće tu nekoliko infrastrukturnih projekata koji su preduslov za razvoj ekonomije“, dodao je Duraković.

On je ocenio da BiH i Srbija imaju „tešku prošlost i dosta zla koje se dogodilo između dve zemlje“, ali i da je bilo i pokušaja da se krene putem iskrenog pomirenja.

„Pozvaćemo da se u Srebrenici konačno pored reči podrške i učini nešto konkretno“, kazao je Duraković.

On je još rekao da je sama poseta Srebrenici, između ostalog simbolična, jer se njome šalje jasna poruka da države moraju sarađivati posebno u ekonomskom smislu.

„Treba svi da se uključimo i pošaljemo poruku da smo spremni koračati napred uprkos istoriji“, zaključio je Duraković.

Načelnik Srebrenice je poručio da je bezbednost zvanica „u rukama policijskih agencija, a ne organizatora“, dodavši da sumnja da će ovoga puta biti incidenata.

Predsednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić izjavila je da poseta srpskog premijera Aleksandra Vućića „ne predstavlja ništa državi BiH, ali predstavlja narodima koji su bolesni od nacionalizma“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.