U trendu

Za dve nedelje kroz Hrvatsku prošlo 82.000 izbeglica

U Hrvatsku je od izbijanja izbegličke krize pre dve sedmice ušlo više od 82.000 izbeglica, ali je većina preko Mađarske već napustila zemlju, objavilo je hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova na svojoj internet strani.

Izbeglice i migranti i dalje najviše u Hrvatsku ulaze preko područja Tovarnika i Bapske, odakle ih prevoze u privremeni izbeglički centar Opatovac ili direktno autobusima i vozovima prema granici s Mađarskom. Tamo ih preuzima Mađarska i transportuje dalje prema Austriji.

U Opatovcu se danas nalazi oko 250 osoba, a, prema zvaničnim podacima, izbeglice se tamo zadržavaju svega do šest sati i zatim organizovano odlaze prema Mađarskoj.

MUP Hrvatske i daje očekuje veliki priliv migranata i izbeglica iz Srbije.
 
Hrvatski zvaničnici negirali su prethodnih dana da grade prihvatni centar za izbeglice na dubrovačkom području u slučaju da dođe do otvaranje tzv. južne izbegličke rute.

Premijer Zoran Milanović i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić poručili su da neće dozvoliti ulazak izbeglica preko dubrovačkog područja i istakli da je već otvorena severna granica.

Milanović je poručio UNHCR-u da ne dozvoli otvaranje „južne rute“, jer bi to bilo „mrcvarenje ljudi, koji bi morali preći preko više granica, preko planina“. Dodao je da bi Hrvatska u slučaju otvaranja tzv. južne rute mogla da zatvori granicu na jugu zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.