U trendu

Za ubistva Srba u Podrinju i dalje niko nije osudjen

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas, povodom 24 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju, da je sramno to što niko nije pravosnažno osudjen za brojne zločine nad oko 3.500 Srba, pretežno žena, dece i staraca.

„Skoro svi napadi i zločini nad meštanima i paljenja srpskih sela vršeni su na najveće pravoslavne praznike, kao što su napad na srebrenička sela Zalazje i Sase i bratunačka sela Biljača i Zagon na Petrovdan, pokolj u Kravici na Božić, stradanje sela Loznica na Vidovdan i mnogi drugi. Glavni cilj napada jedinica Nasera Orića je bio da se u regiji Birač i srednjem Podrinju zatre svaki trag postojanju srpskog naroda iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Osmaka i Zvornika“, naveo je Linta u saopštenju.

On je ocenio da je i pored nesporih činjenica, Haški tribunal oslobodio ratnog komandanta Armije BiH Srebrenice Nasera Orića i da je time, po ko zna koji put, potvrdio da je politički sud u funkciji umanjivanja i omalovažavanja srpskih i uvećavanja i veličanja žrtava drugih naroda.

„Bošnjačka vlast u Sarajevu od završetka rata vodi politiku zataškavanja, prikrivanja i nekažnjavanja zločina nad Srbima, ne samo u srednjem Podrinju već širom BiH, i taj način duboko vredjaju porodice žrtava i uništavaju bilo kakvu mogućnost uspostave medjusobnog poverenja i pomirenja izmedju naroda u BiH… Posebno zabrinjava politika dvostrukih standarda dela medjunarodne zajednice čiji je cilj da se Srbi proglase genocidnim narodom a Bošnjaci isključivim žrtvama“, dodaje se.

Linta je dodao da, ako medjunarodna zajednica iskreno želi trajni mir, stabilnost i pomirenje medju narodima na Zapadnom Balkanu, onda treba da vodi politku odavanja počasti svim žrtvama i kažnjavanja svih zločinaca bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Na području Bratunca, Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Vlasenice, Osmaka i šireg područja srednjeg Podrinja i Birča, u toku rata u BiH muslimanske snage pod komandom ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića ubile su oko 3.500 Srba, uglavnom na hrišćanske praznike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.