U trendu

Zajednički pristup rešavanju izbegličke krize

Šefovi diplomatija zemalja balkanskog regiona su u obraćanjima na Ministarskom savetu OEBS-a u Beogradu istakli pitanje izbegličke krize i ukazali na značaj zajedničkog pristupa rešavanju tog problema.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki izjavio je da je talas izbeglica izazvao veliku humanitarnu, socijalno-ekonomsku i bezbednosnu krizu za region OEBS-a.

Podsetivši da je kroz Makedoniju od početka godine prošlo gotovo 600.000 izbeglica, Poposki je rekao da je potrebno ojačati globalnu saradnju i ukloniti uzroke koji su izazvali talas izbeglica.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec je rekao da je njegova zemlja posebno pogodjena talasom izbeglica, dodavši da je kroz Sloveniju, koja ima dva miliona stanovnika, prošlo pola miliona izbeglica.

„Potreban je dijalog svih zemalja na izbegličkoj ruti, saradnja izmedju zemalja porekla, tranzita i krajnjeg odredišta“, kazao je Erjavec i dodao da OEBS, sa svojim višedimenzionalnim pristupom, može da pomogne u rešavanju izbegličke krize.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je da se Zagreb „bavio tom situacijom na pristojan način“, ali da je potreban zajednički nastup „od Turske do Nemačke“ i širom EU.

Šefica hrvatske diplomatije je istakla da je OEBS postao jedno od malobrojnih mesta na kojem evropski lideri mogu da sednu za sto i iznesu svoje probleme, brige, i da je to ključno za rešavanje izazova s kojima se zemlje regiona suočavaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar