U trendu

Završen sastanak Komisije o Stepincu, sledeća u februaru

U Zagrebu je danas završen drugi sastanak zajedničke Komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj, radi ponovnog i zajedničkog utvrđivanja činjenica iz života Alojzija Stepinca – pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Po završetku dvodnevnog sastanka Komisije, nisu se oglašavale ni Srpska pravoslavna crkva, ni Hrvatska biskupska konferencija.

Na sajtu Hrvatske biskupske konferencije samo je navedeno da će se idući susret Komisije održati 13. i 14. februara 2017. godine, u Novom Sadu.

Dvodnevni sastanak u Zagrebu bio je na temu „Nadbiskup Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva od 1934. do 1941. godine“, a u ime Svete Stolice predsedavao mu je predsednik Papskog odbora za istorijske nauke Bernard Ardura.

Zajednička komisija dveju crkava ustanovljena je na predlog pape Franje, nakon nekoliko susreta i konsultacija između predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, a radi potrebe razjašnjenja nekih istorijskih činjenica.

Od Zajedničke komisije se, kako je ranije saopšteno, očekuje da radi prema naučnoj metodologiji i na osnovu dostupne dokumentacije.

Komisija će raditi godinu dana, a prva sednica je održana 12. i 13. jula u Vatikanu.

SPC u Komisiji predstavljaju: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Porfirije, mitropolit zagrebački i ljubljanski; Irinej, episkop Bačke i Novoga Sada; episkop slavonski Jovan, Prof. Darko Tanasković, ambasador i stalni predstavnik Srbije pri UNESCO-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar