U trendu

Završena rasprava o vladi izbornog poverenja

Skupština Crne Gore završila je danas raspravu o vladi izbornog poverenja u koju će ući predstavnici dela opozicije zbog kontrole parlamentarnih izbora planiranih za 9. oktobar ove godine.

Dvodnevna rasprava protekla je bez prisustva premijera Mila Djukanovića i članova njegove vlade, a raspravu o tom pitanju obeleÅŸile su optuÅŸbe opozicionog Demokratskog fronta (DF), koji je odbio da bude deo dogovora, a oÅ¡tro je napadao deo opozicije koji će ući u tu vladu.

„Ključni mehanizmi kradje izbora nisu demontirani. Oni koji prihvataju da udju u vladu s Djukanovićem pomaÅŸu opstanku korumpiranog, autokratskog reÅŸima Mila Djukanovića“, kazao je u SkupÅ¡tini jedan od lidera Fronta NebojÅ¡a Medojević i optuÅŸio ostatak opozicije za izdaju.

Front je pozvao opoziciju da se priključi tom savezu, da protestima nateraju Djukanovića na ostavku i da bez njegove Demokratske partije socijalista (DPS) formiraju vladu koja bi pripremila izbore.

U vladu, posle viÅ¡emesečnih pregovora vlasti i opozicije, ulaze Socijademokratska partija (SDP), Demos i Gradjanski pokret „Ura“.

Demosov Goran Danilović, koji će voditi resor unutraÅ¡njih poslova, ocenio je tokom rasprave da je Djukanović „političar proÅ¡losti“ i da je pred opozicijom „velika Å¡ansa“.

Pored resora unutraÅ¡njih poslova, opoziciji je pripalo potpredsedničko mesto u vladi, ministarstvo finansija, rada i socijalnog staranja, poljoprivrede, kao i vodeće pozicije u vaÅŸnim drÅŸavnim institucijama i preduzećima.

Premijer Djukanović nakon incidenta na sednici u petak i razmene uvreda sa poslanicima Fronta, nije ÅŸeleo da u SkupÅ¡tini obrazloÅŸi promene u vladi, iako ga na to, po tumačenju predsednika SkupÅ¡tine Ranka Krivokapića, „obavezuje Ustav“.

On je pre nekoliko dana novinarima kazao da se na ustupke opoziciji opredelio zbog „izraÅŸenog“ nepoverenja prema vlasti i institucijama, a po prvi put javno saopÅ¡tio da bi vlada izbornog poverenja mogla biti model funkcionisanja i posle izbora.

Skupština u sredu nastavlja rad raspravom o smenjivanju predsednika Skupštine Ranka Krovikokapića, što je pokrenuo njegov doskorašnji koalicioni partner DPS.

Inicijativa o smenjivanu Krivokapića pokrenuta je jer je njegova SDP u januaru glasala protiv poverenja vladi, čime je raskinuta 18 godina duga koalicija s DPS-om premijera Djukanovića.

Skupština će u sredu glasati o rekonstrukciji vlade i smenjivanju predsednika parlamenta. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.