U trendu

Zoran Milanović: Hrvatska prelazi na plan B

U Hrvatsku je do srede ujutro ušlo oko 15.500 izbeglica, pokazuju najnoviji podaci koje je posle podne objavio hrvatski MUP.

Prema izveštajima hrvatskih medija, i dalje traje organizovano prebacivanje autobusima izbeglica koje su u Belom Manastiru i Tovarniku na hrvatsko-mađarsku granicu kod prelaza Baranjsko Petrovo Selo. 

Prvu grupu izbeglica, njih od 1.300, mađarska policija pustila je u zemlju pošto su kratko bili na ničijoj zemlji. Ukrcavaju ih u autobuse i voze prema Austriji, jer izbeglice i žele da dođu do zapadnih zemalja EU.

Prema graničnom prelazu s Mađarskom, oko 16.30 iz Belog Manastira krenuo je i voz sa oko hiljadu izbeglica. U tom gradu je, navodi Večernji list na portalu, ostalo još nekoliko stotina izbeglica, a jutros ih je bilo više hiljada.

Izbeglice koje se nalaze u Zagrebu na sve načine pokušavaju da dođu do 20-tak kilometara udaljene granice sa Slovenijom iz koje žele da nastave dalje prema zapadu. 

Uglavnom na granicu sa Slovenijom dolaze taksijima, peške, a neki i stopiraju. Većina pokušava da uđe u Sloveniju mimo graničnih prelaza.

Besplatni prevoz za izbeglice iz Tovarnika i Belog Manastira organizovan je pošto je hrvatski premijer Zoran Milanović saopštio da Hrvatska „prelazi na plan B“ i da više neće popisivati ni zaustavljati izbeglice.  

On je na vanrednoj konferenciji najavio da će izbeglice koje ulaze u Hrvatsku uputiti do granice s Mađarskom.

Ranije danas mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je Mađarska pristupila izgradnji novih ograda na granici s Hrvatskom u dužini od 41 kilometra, gde je 600 vojnika već na licu mesta, a tokom dana će stići dodatnih 500 i tokom vikenda još 700.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.